Belföld

Afganisztánba induló magyar katonákat búcsúztattak

Nagyszabású búcsúztató ünnepséget tartottak az MH Tartományi Újjáépítési Csoport és a Magyar Honvédség új missziójának,  az MH Kabuli Nemzetközi Repülőtér Őr és Biztosító Kontingens állományának – több mint 300, afganisztáni szolgálatteljesítésre induló magyar katonának.

Hende Csaba honvédelmi miniszter így búcsúztatta a szolgálatra induló katonákat: „Honvédek, nagy útra indultok, nagy feladatokkal. Egy olyan országba, amelyet három évtizede tesz tönkre a háború és a nyomában járó nyomor és reménytelenség. Egy olyan országba, melynek belső békétlensége és instabilitása sok nemzet békéjét és biztonságát fenyegette és fenyegeti most is. Egy olyan országba, ahol régóta dolgozunk azon, hogy a dolgok megváltozzanak.

Afganisztán a világ népeinek közös, nagy vállalkozása. Benne az Észak-Atlanti Szövetség, melyhez Magyarország saját elhatározásából, a népszavazáson 85%-os többséggel, saját biztonságának és nemzeti érdekeinek védelme érdekében csatlakozott. A legnehezebb és legfontosabb vállalkozás Afganisztán, melyből mi is kivesszük a részünket.

A NATO ugyanis mi vagyunk, mind a 28 tagállam együtt. A barátokat mindig olyankor lehet megismerni, amikor a dolgok komolyra fordulnak. A küldetés döntő és kritikus részéhez érkeztünk. Eljött az idő, hogy Afganisztán népei a saját kezükbe vegyék sorsukat. Ennek érdekében átalakítjuk a missziót is. A hangsúly mostantól a tanácsadáson, a felkészítésen és a mentoráláson lesz. Ezzel egyidőben a szövetség megkezdi csapatai kivonását. Most titeket küldünk, hogy ennek a küldetésnek a ránk eső részéből segítsünk új fejezetet nyitni.

A magyar misszió eddig is rengeteg jót tett: kutakat fúrtak és utakat építettek, iskolákat és kórházakat emeltek, enni adtak az éhezőknek, villanyvezetékeket telepítettek és robbanószerkezeteket hatástalanítottak, sok száz ember életét megmentve. A ti feladatotok, hogy lezárjátok ezt a küldetést. A legnehezebb fázis következik: az átadás. Nehéz és felelősségteljes feladat lesz. A felkérést harmadik alkalommal kapjuk meg: a magyar honvédek bátorsága, elhivatottsága, becsületessége nyomán” – mondta el Hende Csaba honvédelmi miniszter Székesfehérváron.

Az ünnepségen elbúcsúztatott katonák a Kabuli Nemzetközi Repülőtéren, az MH Tartományi Újjáépítési Csoportban, az MH Mi–35-ös Légi Kiképzéstámogató Csoportban, valamint az MH Mi–17-es Légi Tanácsadó Csoportban szolgálnak majd a következő hónapokban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik