Belföld

Örülhet az orvos, pénz áll a praxishoz

Csapucha Adrienn

2012. 09. 02. 15:01

A kormány döntésének értelmében 70-80 ezer forinttal nő a praxisok finanszírozása. Dr. Schmidt Péter, győri gyermekorvos szerint ez mindenképpen egy, a szakmát elismerő gesztus.

Már az év utolsó két hónapjában, azaz már novembertől magasabb finanszírozással számolhatnak a felnőtt-, gyermek és fogorvosi praxisok. Átlagosan 750-850 ezer forint között mozog egy rendelő bevétele, ennek 2/3-át az úgynevezett kártyapénz teszi ki, vagyis a betegenként kapott fejkvóta, ami most 160-161 forint/fő körül mozog. Ezt növelnék az új rendeletben, 14 százalékkal. A több százezres bevétel azonban ne tévesszen meg senkit, ebből ugyanis a rendelők kifizetik a körzet ellátásához szükséges költségeket, az orvos és asszisztencia bérét, az adóterheket és az egyéb járulékos kiadásokat is. Ha mindent levonunk, akkor a doktor nettó bére 120-130 ezer forint körül mozog.

Őszintének kell lennünk: ez a 70-80 ezer forint, amivel most emelik a finanszírozásunkat, nem egy jelentős összeg. De nem lehetünk elégedetlenek, hiszen mégiscsak valamivel többet kapunk, valamivel magasabb kerettel tudunk gazdálkodni. Mindenképpen egyfajta elismerése ez a szakmánknak, hiszen kérés volt az is, hogy a mostani emelést bérfejlesztésre költsük. Ettől függetlenül nem hiszem, hogy az orvosok tömeges külföldre vándorlását nagymértékben meglehetne fékezni. De ha a hírek igazak, akkor a béremelés a kormány tervei szerint jövőre folytatódik” – mondta a Győr24-nek Dr. Schmidt Péter, aki szigeti rendelőjében közel 900 kisgyermekkel foglalkozik (a gyermekorvosok esetében a degresszió egyébként 1100 fő, vagyis ennél több pácienst nem vállalhat a doktor).

A győri gyermekorvos hangsúlyozta, fontos, hogy most a védőnők bérére is hangsúlyt fektettek, az ő esetükben 25-30 ezer forintos emeléssel lehet számolni.

A kormány mostani döntése egyébként egy közel tíz éve húzódó problémát orvosol, hiszen 2003 óta egyetlen kabinet sem emelte az alapellátók kártyapénzét.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.