Belföld

Örülhet az orvos, pénz áll a praxishoz

A kormány döntésének értelmében 70-80 ezer forinttal nő a praxisok finanszírozása. Dr. Schmidt Péter, győri gyermekorvos szerint ez mindenképpen egy, a szakmát elismerő gesztus.

Már az év utolsó két hónapjában, azaz már novembertől magasabb finanszírozással számolhatnak a felnőtt-, gyermek és fogorvosi praxisok. Átlagosan 750-850 ezer forint között mozog egy rendelő bevétele, ennek 2/3-át az úgynevezett kártyapénz teszi ki, vagyis a betegenként kapott fejkvóta, ami most 160-161 forint/fő körül mozog. Ezt növelnék az új rendeletben, 14 százalékkal. A több százezres bevétel azonban ne tévesszen meg senkit, ebből ugyanis a rendelők kifizetik a körzet ellátásához szükséges költségeket, az orvos és asszisztencia bérét, az adóterheket és az egyéb járulékos kiadásokat is. Ha mindent levonunk, akkor a doktor nettó bére 120-130 ezer forint körül mozog.

Őszintének kell lennünk: ez a 70-80 ezer forint, amivel most emelik a finanszírozásunkat, nem egy jelentős összeg. De nem lehetünk elégedetlenek, hiszen mégiscsak valamivel többet kapunk, valamivel magasabb kerettel tudunk gazdálkodni. Mindenképpen egyfajta elismerése ez a szakmánknak, hiszen kérés volt az is, hogy a mostani emelést bérfejlesztésre költsük. Ettől függetlenül nem hiszem, hogy az orvosok tömeges külföldre vándorlását nagymértékben meglehetne fékezni. De ha a hírek igazak, akkor a béremelés a kormány tervei szerint jövőre folytatódik” – mondta a Győr24-nek Dr. Schmidt Péter, aki szigeti rendelőjében közel 900 kisgyermekkel foglalkozik (a gyermekorvosok esetében a degresszió egyébként 1100 fő, vagyis ennél több pácienst nem vállalhat a doktor).

A győri gyermekorvos hangsúlyozta, fontos, hogy most a védőnők bérére is hangsúlyt fektettek, az ő esetükben 25-30 ezer forintos emeléssel lehet számolni.

A kormány mostani döntése egyébként egy közel tíz éve húzódó problémát orvosol, hiszen 2003 óta egyetlen kabinet sem emelte az alapellátók kártyapénzét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik