Belföld

“Ma nem sütünk, Deszkre megyünk”

Ezekben a percekben kezdődött Deszken a tortacsata.

Ma nem sütünk kicsim, hanem Deszkre megyünk” -mondta az egyik szegedi élelmiszerüzletben a hétvégi édességért őt nyüstölő unokájának egy nagymama. A pénztárnál egyből kíváncsiskodni kezdtek a sorban állók. “ Mi deszkiek vagyunk, mi is oda tartunk, a falunapokon van tortakészítő verseny, annyi süteményt lehet enni, amennyi csak belénk fér” – magyarázta rögtön egy férfi a kisfiával.

A tortacsata egy órától kezdődött a település sportpályáján, ahol két kategóriában, gyerekek és felnőttek szorgoskodnak azon, hogy ki tud szebb, ékesebb, finomabb tortát készíteni. A versengés legfiatalabb nevezője egy három és fél éves gyerek, akad egy férfi is, de többnyire háziasszonyok szeretnék megmutatni, hogy mit tudnak. A feladat pedig nem egyszerű.

Egy megadott méretű, műmarcipánnal bevont tortát kell úgy díszíteni, hogy az, ahogy a szervezők mondták: “ életre keljen.” A gyerekek ugyan szabadjára engedhetik a fantáziájukat, de a felnőtteknek “virágosítani” kell a süteményt.
A használt technikában azonban mindenki szabad kezet kapott: lehet dolgozni saját kézzel, kiszúróval, mintázóval vagy akár ételfestékkel is.

Ezzel párhuzamosan pedig a környékbeli polgármesterek kivételesen nem a politikai színtéren, hanem pörköltfőzésben mérik össze erejüket. Az érdeklődők pedig nem csupán szurkolhatnak, ehetnek is mindenből. Emellett délután kulturális műsor, rock and roll party és a Dupla Kávé koncertje is szórakoztatja őket, a Szabadidő Parkban pedig gyerekprogramokkal, ugrálóvárral, kézműves foglalkozásokkal várják a legifjabbakat. A Falunapok vasárnap délelőtt zárulnak a Római Katolikus Templomban ünnepi hangversennyel és szentmisével.   

A tortacsatának azonban ezzel nincs vége. A szervezők a Szeged24-nek azt is elárulták, hogy a délutáni eredményhirdetéskor hivatalosan is bejelentik: folytatják a versenyt, mégpedig rendkívüli méretekben és módon.

November 17-én ugyanis megrendezik Magyarország első Amatőr Tortadíszítő Bajnokságát a deszki Sportcsarnokban, melynek zsűrizését hazánk elismert cukrászai, elnöki tisztét pedig a világhírű, Kelvin Chua, Malajziában élő, többszörös nemzetközi díjas cukrászművész fogadták el.  A bajnokságon pedig olyan rekordra is kísérletet tesznek, amellyel a Guiness Világrekor­dok közé is bekerülhet a deszki tortacsata.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik