Belföld

A rendŐRszem, a gyerekre figyel!

Csapucha Adrienn

2012. 09. 01. 09:22

A gyerekek testi épségénél nincs is fontosabb. Így látja ezt a rendőrség is, ezért szeptember 1-től ismét szolgálatba állnak az iskola rendőrök.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányságnak kiemelkedő fontosságú feladatai közt szerepel a gyermekek és fiatalkorúak biztonságának növelése. A balesetek szempontjából a gyermekek legvédtelenebbek. Ők azok, akik életkorukból adódóan nem érzik a veszélyt, akár gyalogosként vagy kerékpárosként, akár utasként vesznek részt a közlekedésben. A gyermek a közúti közlekedésben gyakran képtelen saját életének, testi épségének megóvására. A tudatos magatartás kialakításában, a balesetek megelőzésében a felkészítésnek, a szülői példamutatásnak, a tanórai és a tanórán kívüli közlekedésre nevelésnek meghatározó szerep kell, hogy jusson.

A rendőrség 2008. szeptember 1-jével hirdetette meg „Az iskola rendőre” programot, amely az eddigi tapasztalatok alapján nagymértékben segítette a gyermekek védelmére irányuló bűn- és baleset-megelőzési tevékenységet. A program egyik célja volt, hogy a rendőrség közelebb kerüljön az ifjúsághoz és ezáltal „pozitív rendőrkép” alakuljon ki a gyermekekben, szülőkben, pedagógusokban.

Győr-Moson-Sopron megyében 160 általános iskolából 141 iskolának volt tavaly iskola rendőre.

A 2012/2013. tanévben a jól bevált program folytatódik. A „Tanévkezdési kampány” során valamennyi iskolarendőr felveszi a kapcsolatot az érintett oktatási intézménnyel, és tájékoztatást ad a program folytatásáról.

Azoknál az iskoláknál, ahol a város forgalma megköveteli a rendőri jelenlétet és nincs jelzőlámpás gyalogátkelőhely, szeptemberben hónapban – a napi oktatás kezdetének illetve befejezésének időszakában – rendőrök segítik majd a kicsik biztonságos közlekedését.

A Főkapitányság és a Megyei Közlekedési Baleset-megelőzési Bizottság kéri, hogy a tanévkezdés időszakában a járművel közlekedők fordítsanak fokozott figyelmet az oktatási intézmények környezetében található gyalogos átkelőhelyek megközelítése során. Számítsanak arra, hogy az iskolába igyekvő tanulók nem kellő körültekintéssel, figyelemmel kelnek át az úton.

A tanév során az iskola rendőrei osztályfőnöki órák keretében adnak tájékoztatást a korosztályt érintő baleset-megelőzési információkról, a közlekedés veszélyeiről és a helyes közlekedési magatartásról.

A Szuperbringa is stratol

A 2011. május hónapban elkezdett „Szuperbringa” program is folytatódik a 2012/2013. tanévben. A kezdetek óta megyénkben 4678 tanuló vett részt a programban. Az év végén 2125 tanulóból 1245-en tettek eredményes vizsgát. A bringa kampány keretén belül 3731 kerékpárt vizsgáltak át a rendőrök, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelőség szakembereivel, amiből 1411 kerékpár felet meg a műszaki követelményeknek.

 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Vote YES near Vote NO posters seen in Dublin's city center advocating repeal and calling for retention of the Eighth Amendment of the Irish Constitution - a referendum fixed for May 25th.
On Thursday, May 10, 2018, in Dublin, Ireland. (Photo by Artur Widak/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.