Belföld

Színesebbé tették Dunaújvárost az alkotótáborozók

Színesebbé tették a várost, ötletes "ruhákba" öltöztették a település egyik szobrát, "békanévadót" tartottak, fotókat készítettek, képeket festettek az Újpart Egyesület és a Kortárs Művészeti Intézet szervezésében lezajlott alkotótábor résztvevői Dunaújvárosban - mondta el az MTI-nek a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) igazgatója.

Deák Nóra tájékoztatása szerint a Dunaújvároshoz és térségéhez kötődő képző- és iparművészek, fotóművészek közössége a hivatalosan 2005-ben alakult, de 2004 óta élő Újpart Egyesület tagjai első alkalommal rendeztek alkotótábort “hazai terepen”, korábban ugyanis más helységek adtak lehetőséget számukra a táborozáshoz.

Az alkotók – Antal Csaba, Brindza László, Deák Nóra, Feltóti Sándor, Hermann Gábor, Horváth Tibor, Ihász János, Kaszás Tamás, Kelemen Marián Éva, Kosztolányi György, Medvegy Zsuzsanna, Móder Rezső, Rajcsányi Artúr, Rohonczi István ROHO, Páhi-Fekete Noémi, Páhi Péter és Várnai Gyula – augusztus 13-tól augusztus 19-ig a város lakóinak “szeme előtt” dolgoztak a Kortárs Művészeti Intézetben, illetve az intézmény előtti parkban.

Deák Nóra elmondta: az érdeklődőket nem egyszer bevonták az alkotás folyamatába. Munkájukat mindvégig nagy érdeklődés kísérte, a táborozás alatt született művek pedig megnyerték a dunaújvárosiak tetszését.

Az alkotók egyike, Rohonczi István (ROHO) Beton-lélek elnevezéssel készített szobrot a Városház téren, művésztársa, Ihász János vasból készült plasztikával lepte meg a dunaújvárosiakat, Móder Rezső pedig motívummal díszített, óriás kalapácsfejet alkotott. Kaszás Tamás fametszetekkel kívánta felhívni a figyelmet a fásítás fontosságára. Feltóti Sándor fotókat készített, gyakran az arra járók ötleteit is kikérve a témákról, a festőművészek pedig a város jellegzetes részleteit örökítették meg.

Páhi-Fekete Noémi és alkotótársai “szoboröltöztetésben” jeleskedtek: színes köpönyeget és álarcot adtak a város jellegzetes szoborkompozíciója, az Aratók figuráira. Az úgynevezett békás szökőkútnál pedig békanévadót szerveztek a táborozók bevonva a szökőkutat ékesítő vízköpők elnevezésébe a helybeli gyermekeket.

A Kortárs Művészeti Intézet igazgatója szerint a tábor megszervezésével az volt a cél, hogy a művészek “megszólítsák” a dunaújvárosiakat és megismertessék őket az alkotás szépségeivel és nehézségeivel.

A táborozás befejeztével pénteken táborzárót rendeznek, ahol az érdeklődők találkozhatnak az alkotókkal, megismerkedhetnek az egy hét alatt készült művekkel és megkóstolhatják a tábori látványkonyhában készült különlegességeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik