Belföld

Így néz majd ki a Várbazár

Várbazár (várbazár)
Várbazár (várbazár)

Jogerős a Várbazár engedélyezési terve – adta hírül honlapján a terveket elkészítő építésziroda.

A Várbazár külsőre eredeti formáját kapja vissza, a déli bazársor mögött – az eredetivel mindenben megegyező kertek alatt – egy új mélygarázs és konferenciaközpont lesz, az északi bazársor fölött (Öntőház-udvar) pedig egy teljesen új parkot alakítanak ki. A Várkert Bazár rehabilitációjára a kormány 6,5 milliárd forintot szán.

Stílusgyakorlat

A Várbazár kerti teraszán fekvő királyi kertek között helyet kap barokk, neobarokk, neoreneszánsz kert, angol tájkert, szimbolikus egyházi és világi kert is. Az újjáépülő Várkert Bazár valódi kulturális negyeddé válhat, hiszen földalatti kulturális rendezvényterek, képzőművészeti műtermek, szobrászműhelyek, kiállítótermek, szabadtéri színpad, mélygarázs, éttermek és igényes zenés helyek létesülnének. A kormány döntése értelmében gyorsított hatósági eljárás segíti a Várbazár, valamint a budavári királyi kertek újjáépítését; a tervezésre kiírt közbeszerzési pályázat nyertese a Középülettervező (KÖZTI) Zrt. lett.


A tervekért kattintson a képre!
Forrás: ZOA Architects

Ha „a pályázatok rendben lezajlanak”, akkor a választások előtt elkészülnek a felújítással – ígérte tavaly novemberben a miniszteri biztos. A 2011. november 9-i kormányrendelet 2014 márciusára tűzte ki a Várbazár felújítását, a munkálatokról szóló pontos terveket december 30-ig kell kidolgozni – mondta akkor Zumbok Ferenc. A tervben a terület teljes felújítása szerepel, csakúgy, mint a királyi kertek rendbehozatala, és a Várbazárnak a budai Várral való összekapcsolása, valamint a Várnegyed és környéke „kritikus” közlekedési viszonyainak rendezése.

13 éve is döntött a kormány

Egy 1999-es kormányhatározat már döntött arról, hogy a Várbazár meglévő épületeinek műemléki helyreállításával, a műemléki előírások betartásával megvalósuló térszint alatti bővítésekkel többfunkciós rendezvényközpontot kell létrehozni. Akkor a 13 milliárdos beruházással szemben a hegyoldalba tervezett mélygarázs miatt Nagy Gábor Tamás I. kerületi polgármester ellenérzéseket fogalmazott meg.

Az 1878–1884 között épült Várkert Bazár a budai Duna-part meghatározó épületegyüttese. A második világháború alatt súlyos károkat szenvedett, melyeket az 1960-as években részben helyreállítottak. Itt működött a hetvenes években a Budai Ifjúsági Park. Az utolsó koncertet 1981-ben tartották, az épület azóta – a nyilvánosságtól elzártan – folyamatosan pusztul.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik