Belföld

Hétfőtől ismét csatarendbe állnak az iskolák rendőrei

iskola rendőre program (iskola rendőre program)
iskola rendőre program (iskola rendőre program)

A program egyik célja, hogy a rendőrség közelebb kerüljön az ifjúsághoz és ezáltal „pozitív rendőr-kép” alakuljon ki a gyermekekben, szülőkben és a pedagógusokban.

Az elmúlt négy tanév eredményeit és tapasztalatait értékelve elmondható, hogy a rendőrség által meghirdetett programmal, annak céljaival az iskolák jelentős része egyetértett, azt szívesen fogadták. A rendőri jelenlét miatt a gyermekek, a pedagógusok és a szülők egyaránt nagyobb biztonságban érzik magukat, valamint az is érzékelhető, hogy az iskolák környékén a gépkocsivezetők sokkal figyelmesebben, a közlekedési szabályokat betartva közlekednek.

A programnak köszönhetően az oktatási intézmények vezetői bátrabban jelzik észrevételeiket és bizalommal fordulnak a rendőrséghez. Az iskolák vezetői pozitívumként élték meg, hogy olyan kontakt, illetve koordináló személy került az iskola és a rendőrség „közé”, akihez közvetlenül fordulhatnak problémáikkal, kérdéseikkel. Folyamatossá vált az érintett iskolákban az információáramlás. A rendőrök által tartott előadások, illetve egyéb rendezvények pedig tovább színesítették a gyermekek szabadidős tevékenységét.

Az előző tanévben „Az iskola rendőre” programhoz a megyében 122 iskola csatlakozott és összesen 105 fő volt az ide delegált rendőrök létszáma. A két megyei jogú városban, Székesfehérváron és Dunaújvárosban 10 középiskolát is bevontak a programba.

Ahogy az már Fejér megyében megszokott látvány, a szeptemberi tanévkezdés idején egyenruhás járőrök vigyázzák a kisiskolások reggeli intézménybe jutását és délutáni biztonságos hazaindulását. A nagyobb odafigyelés, a gyermekek védelme és a biztonságos közlekedésre nevelő munkában való aktív részvétel immár évtizedek óta az egyik kiemeltebb feladat. Az elmúlt években hazánkban a gyermekek közlekedésbiztonsága terén nemzetközi viszonylatban is jelentős sikereket könyvelhet a rendőrség.

A 2012/2013. tanév hétfői startjánál Fejér megyében összesen hetven tanintézmény esetében 73 felállítási ponton találkozhatnak a diákok és szüleik egyenruhás rendőrökkel. A rendőrök munkáját az idén is zömmel polgárőrök és közterület felügyelők segítik- mondta el a Fehérvár24-nek R.Szabó Ágnes rendőrségi szóvivő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik