Belföld

Átszervezik a járóbeteg-ellátó intézményeket

szócska miklós (ingyenes, )
szócska miklós (ingyenes, )

Ősszel kell tisztázni, hogyan történik majd a járóbeteg-ellátó intézmények állami átvétele - mondta Szócska Miklós egészségügyi államtitkár a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában pénteken.

Az államtitkár így reagált azokra – az állítása szerint félreértésen alapuló – sajtóhírekre, miszerint 2013. január elsejével mégsem veszi át az állam a járóbeteg-ellátó intézményeket.

2012. január elsejével a megyei és a fővárosi önkormányzat fenntartásában álló intézményeket, május elsejével az összes fekvőbeteg-ellátó intézményt vette át az állam. Az egészségügyi ágazatvezetés tervei szerint 2013. január elsejével a járóbeteg-szakellátó intézmények átvétele következik.

Szócska Miklós a Kossuth rádió műsorában azt mondta: ősszel tisztázzák, milyen feltételekkel valósuljon meg a járóbeteg-szakellátásban az állami felelősség.

Az államtitkár kifejtette: a szakellátás állami felelősség, és ez így is marad. Ugyanakkor tudják, hogy vannak olyan önkormányzati fenntartású intézmények, amelyek az alapellátás szervezését is végzik, mint a háziorvosi, védőnői szolgálatok, és ezeknek az intézményeknek az életét – mondta – “nem szeretnék megbolygatni”.

A fenntartókkal egyeztetni fognak arról, hogy melyek azok a feladatok, amelyeket át akarnak adni – jelezte az államtitkár, hozzátéve: ősszel azon dolgoznak majd, hogy az állami átvétel korrekt módon valósulhasson meg.

Szócska Miklós az alapellátás finanszírozásának megemeléséről szóló kormánydöntés, illetve az emelés mértékét firtató véleményekkel kapcsolatban azt mondta: “A józan többség ezt komoly üzenetként fogja értékelni.” Hozzátette: ez az emelés beépül az alapbérbe, és jövőre lesz folytatás.

Közlése szerint a következő időszakban azon lesznek, hogy az ellátási struktúrában kialakított új alapszintű rendet olyan szinten fejlesszék tovább, hogy a betegek is érezzék, törődnek velük. Nemcsak az a fontos, hogy a beteg megkapja az ellátást, hanem annak színvonala is – fejtette ki Szócska Miklós. Elmondta, ennek érdekében jövő keddtől az egészségügyi államtitkárság térségi bontásban az összes kórházigazgatóval személyes egyeztetéseket folytat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik