Belföld

A Belvárosi I. István Középiskola diákjai Lipcsébe utaznak

Harminc székesfehérvári diák utazik háromhetes szakmai gyakorlatra Lipcsébe.

Egy sikeres pályázatnak köszönhetően a Leonardo da Vinci mobilitási projekt keretében lehetőség nyílik arra, hogy a diákok külföldi szakmai gyakorlat keretében megismerkedjenek egy másik európai uniós ország szakképzési rendszerével, továbbá elsajátítsanak olyan szakmai kompetenciákat, amelyek versenyképes tudást eredményeznek. A külföldi szakmai gyakorlatról europass  bizonyítványt kapnak a fiatalok, ami jó referenciát jelenthet a későbbi  munkahelykereséshez.

Tóth Katalin, a Belvárosi I. István Középiskola igazgatója elmondta: „A kiutazó két csoport 15-15 diákja az egészségügyi és az építészeti szakterületen folytat majd tanulmányokat Lipcsében.  A projektben azok a fiatalok kerülhettek be, akik jó tanulók, szorgalmasak, és rendszeresen részt vállalnak az iskola diákéletében. A diákok kiválasztása után a nyári időszakban belföldi felkészítőt tartottunk országismeret, német és angol nyelv, lélektan, munkavédelem és szakmai ismeretek témakörökben.”

Dr. Cser-Palkovics András polgármester hangsúlyozta: „Büszke vagyok a programban részt vevő diákokra, hiszen Németországban hazánkat, ezen belül Székesfehérvár város ifjúságát is képviselik. Azt gondolom, hogy a mai kor kihívásainak úgy tudunk a leginkább megfelelni, ha élethosszig képezzük magunkat. Nyitottak vagyunk, tájékozódunk, és mint bölcs elődeink, ha tehetjük, járjuk a világot és tapasztalatot szerzünk. Erre most – az iskola lelkes pedagógusainak köszönhetően – lehetőség is nyílik. Útravalóul azt kívánom, hogy a Lipcsében megszerzett tudást hasznosan kamatoztassák majd itthon tanulmányaik és életük során!”

A Jáky József Tagintézmény 15 tanulója az épületek felújításakor és építésekor alkalmazott speciális technológiákat ismerheti meg, míg a Bugát Pál Tagintézmény 15, ápolónak tanuló diákja a német egészségügyi rendszerről kaphat betekintést, és szerezhet gyakorlatot a lipcsei kórházakban, egészségügyi intézményekben a három hét alatt.  A tanulókat Hódos Jánosné, a Bugát Pál Szakközépiskola tagintézményvezető-helyettese és Barabás Mihályné nyelvtanár, valamint Pozsár Ágnes, a Jáky József Szakközépiskola építészeti szakmai tanára és Winter Mónika nyelvtanár kíséri el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik