Belföld

Több pénzt kapnak a háziorvosok

háziorvos (háziorvos, )
háziorvos (háziorvos, )

Hetven-nyolcvanezer forinttal emelkedik novembertől egy átlagos háziorvosi praxis havi finanszírozása. A kormány úgy döntött, hogy 14 százalékkal növeli az egészségügyi alapellátás alapfinanszírozását. Ez a háziorvosok mellett érinti a védőnőket és a területi ellátási kötelezettséggel dolgozó fogorvosokat is – közölte az egészségügyért felelős államtitkár.

Az egészségügyi kormányzat becslése szerint az emelés legalább 27 ezer embert érint – mondta Szócska Miklós a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón. Egy átlagos háziorvosi praxis havi finanszírozása 70-80 ezer, a védőnői szolgálatoké pedig 25 ezer forinttal nő így. Az eszközfinanszírozási maradványösszegből biztosított emelés az idei év utolsó két hónapjára vonatkozik, és beépül a jövő évi finanszírozásba is, „látjuk már a jövedékiadó-emelésből ennek a forrásait” – tette hozzá az államtitkár.

Szócska Miklós egyúttal felkérte az orvosokat, hogy gondoskodjanak az asszisztenseikről, szakdolgozóikról is, mivel a finanszírozásnövelés csak egyéni vállalkozókat, vállalkozásokat érint.

Idén a kabinet már végrehajtott egy 30,5 milliárd forintos fizetésemelést az egészségügyben, ami 86 ezer embert érintett. Most a korábbi bérfejlesztésből kimaradt dolgozók is jelentős pluszpénzhez jutnak – ezt már Giró-Szász András mondta a tájékoztatón.

A szóvivő hozzátette: a kormány régi adósságát törleszti azzal, hogy hozzákezdett az egészségügyi ellátórendszer strukturális átalakításához, mégpedig azért, hogy emelje az ellátás színvonalát, és hogy hatékonyabb, költségtakarékosabb, hosszan fenntartható legyen az intézményrendszer.A kabinet célja az, hogy lakóhelyétől függetlenül minden magyar közel azonos színvonalú intézményi ellátásban részesülhessen – mondta Giró-Szász

A bejelentés után az MSZP üdvözölte a döntés, de egyben keveselte is az összeget, ami “legfeljebb arra jó, hogy a háziorvosok könnyebben tudják majd rendezni a rezsiköltségeket” – közölte Garai István Levente. Az Országgyűlési Egészségügyi bizottságának szocialista tagja kijelentette: “a kártyapénz emelése szükséges, de messze nem elégséges lépés az egészségügyi ágazat megmentésére, a dolgozók itthon tartására, és a közegészségi állapotok javítására”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik