Belföld

Elégtelen a kórházaknak

Korhaz(960x640)(2).jpg (kórház, ingyenes, )
Korhaz(960x640)(2).jpg (kórház, ingyenes, )

A kórházszövetség elnöke szerint nincs olyan kórház ma az országban, amelynek minden osztálya megfelelne legalább a minimális előírásoknak. Hibának tartja továbbá a kórházvezetői posztok megpályáztatását, és kétségesnek a 62 éves korhatár felállítását.

Jelenleg Magyarországon nincs olyan fekvőbeteg-ellátó intézmény, amelynek minden osztálya megfelelne az egészségügyi ellátások új minimumfeltételeinek – mondta Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke egy budapesti egészségügyi konferencián csütörtökön. – Így vagy az erről szóló júniusban megjelent szabályozást, vagy a határidőt kell módosítani, ameddig meg kell felelniük az intézményeknek a minimumfeltételeknek.

Nem radikális és nem elég

Az egészségügyi struktúra átalakítása alapján július elseje óta az új ellátási rend szerint működik a magyar egészségügy, ám az átalakítás Rácz Jenő szerint nem volt radikális. „Az egészségügyi ellátórendszer nem omlott össze, de nem javult az ellátás színvonala sem” – tette hozzá. Az utóbbival kapcsolatban megjegyezte: egyik pillanatról a másikra ez nem is volt várható, „”ilyen csodák nincsenek”. A kórházszövetség elnöke szerint korrekciókra szükség lesz, de ezzel együtt az átalakítást folytatni kell.

Azt mondta, az eddigi változások szükségesek voltak, de nem voltak elégségesek az egészségügy problémáinak megoldására. Ráadásul voltak olyan intézkedések, „olyan hibák”, amelyeket nem lehet korrigálni, és nagyon sokba kerülnek az egészségügyi ellátórendszernek – emelte ki Rácz Jenő, aki szerint ilyen „hiba” volt például a kórházvezetői posztok megpályáztatása.

Legyen mindenhol 62 év

A kórházszövetség többször is felhívta a figyelmet arra, hogy ilyen válsághelyzetben a kórházvezetői állások teljes körű pályáztatását indokolatlannak és kockázatosnak tartják, s csak tovább fokozza a bizonytalanságot. Mostanra, mikor az ágazatban már másfél éve foglalkoznak a teljes magyar fekvőbeteg-ellátó rendszer vezetőinek ügyével, úgy tűnik, igazuk lett – jegyezte meg Rácz Jenő, utalva arra, hogy a kórházvezetői pályázatok egy része eredménytelen lett. Több pályázó azért nem nyerte el a vezetői posztot, mert időközben a kormány úgy döntött, hogy az egészségügy aktív vezetőinél érvényesítik a 62 éves nyugdíjkorhatárt.

Rácz Jenő ezzel kapcsolatban azt mondta: minden kormánynak joga van meghatározni a korhatárt, de az csak akkor nem diszkriminatív, ha az ágazaton belül és azon kívül is mindenkire érvényes. Hozzátette: ha a 62 éves korhatár alapján végigviszik a változtatásokat, a kórházszövetség legitimitása is megváltozik, így még az év végéig alapszabály-módosításra és tisztújításra lesz szükség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik