Belföld

Négy rádiós pályázaton hirdetett nyertest a Médiatanács

radioado(960x640)(1).jpg (rádió, adó)
radioado(960x640)(1).jpg (rádió, adó)

A budapesti 95,8 MHz-es, valamint három vidéki kereskedelmi rádiós frekvenciára benyújtott pályázaton hirdetett nyertest szerdai ülésén a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa - közölte a hatóság szóvivői irodája csütörtökön az MTI-vel.

Budapesten a 95,8 MHz-en az egyedüliként induló Click Rádió adását foghatják a jövőben a hallgatók. A csatornát 77 millió 21 ezer forint plusz áfa éves médiaszolgáltatási alapdíjjal pályáztatta meg a médiatanács. A frekvencia sztereó sugárzásban 2,6 millió embert ér el.

A hullámhosszon jelenleg még ideiglenes engedéllyel az InfoRádió sugározza adását, ám a hírrádió szeptembertől egy másik, a 88,1 MHz-es frekvenciára költözik. A Médiatanács e heti ülésén arról is döntött, hogy az InfoRádió kérelmére, közös megegyezéssel felbontja az ideiglenes engedélyt.

Az InfoRádió frekvenciaváltásának jogi és technikai hátteréről Kiricsi Karola, a Médiatanács szóvivője az MTI-nek elmondta: a médiatörvény előírja, hogy ugyanaz a vállalkozás ugyanabban a vételkörzetben nem üzemeltethet egyszerre két rádiót. Mivel az InfoRádió jelenleg még a Budapest 95,8 MHz-es frekvencián működik, a tulajdonosoknak először alá kell írniuk egy megszüntető szerződést, amelyben a felek rögzítik, hogy eddig használt frekvenciájukról augusztus 31. éjféli határidővel lemondanak, és megszüntetik az adást.

A rádió képviselői csak ezután írhatják alá az új, Budapest 88,1 MHz-es frekvenciáról szóló szerződést, ahol szeptember 1-jén 0 órától sugározhatnak. “Így biztosítható az, hogy a rádiónak egy időben nem lesz két frekvenciára jogosultsága Budapesten, ugyanakkor adását sem kell megszakítania” – mondta Kiricsi Karola, aki megerősítette, hogy a szükséges dokumentumok aláírására pénteken kerül sor.

Salgótarjánban a 100,4 MHz-re a Helyi Rádió Kft. nyert sugárzási jogosultságot, Békésen a Torony Rádió folytathatja adását a 94,4 MHz-en. Jászberényben, a 97,7 MHz-es frekvencián a közönség a jövőben is a Trió Rádió adását hallhatja.

A hatóság közlése szerint a felhívásoknál fontos célkitűzés volt, hogy a kereskedelmi rádiók műsoraiban a tájékoztató, a szórakoztató és zenés jelleg mellett a helyi közélettel foglalkozó, és a vételkörzetben élők mindennapjait segítő műsoroknak is hangsúlyos szerepet szánjanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik