Belföld
munkácsy-parasztleány (ingyenes, )

Munkácsy újabb leleplezése

24.hu
24.hu

2012. 08. 30. 06:00

Pákh Imre régebben megvásárolt képei mellett, most egy újabb Munkácsy-művet mutattak be a Móra Ferenc Múzeumban.

1886-ban festette Munkácsy Mihály Pásztorleány című képet Luxemburgban, majd ugyanebben az évben el is adták Potter Palmer chicagoi milliárdosnak.

A milliárdos halála után gyermeke örökölte a képet. Palmer özvegye 1910-es években a Chicagoi Szépművészeti Múzeumnak ajándékozta, majd 1914-ben egy monográfiában, illetve 1935. Harsányi Zsolt könyvében is megjelenik.

Mondhatni 110 évig lappangott a köztudatban ez a kép”- mondta el Pákh Imre a Szeged24-nek. Ám 2008-ban New Yorkba, a Városi Könyvtárba került, ahol más híres Munkácsy-képek is voltak már. A könyvtár azonban úgy döntött, hogy megszabadul a különböző képektől, s az ezekből bejövő jövedelemből a könyvállományát bővíti. Ennek köszönhetően licitált Pákh Imre a képre, azonban egy magyar befektetőnek sikerült megvennie először. Ez idő alatt megtisztították, restaurálták, illetve keretet készítettek hozzá.

Két évig tartó folyamatos egyezkedés után a több mint 150 millió forintot érő festményt sikerült Pákh Imrének és csapatának megszereznie. Azért is jelentős e remekmű megvásárlása, mert nem tanulmányfestményről van szó. Ilyen nagyméretű és komoly jelentőségű Munkácsy-művet csak ritkábban, körülbelül háromévente tud megszerezni a gyűjtő.

Az új kép megtekintésére ötvenezer embert várnak a Móra Ferenc Múzeumba. A Munkácsy-művek kedvelőinek még jó hír, hogy valószínűleg egy újabb Munkácsy-képet állítanak ki szeptember végén.

Mucsi Ágnes

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.