Belföld

Már nem óvnak, csak pusztulnak

A gyárvárosi világháborús óvópincék egykor százak életét mentették meg, 2012-ben azonban még mindig arra várnak, hogy hasznosítsák őket. Történelmünk annyit biztosan megérdemelne, hogy fennmaradjanak az utókornak a bunkerek.

1941-ben épültek azok a 20 centiméter vastag vasbeton födémmel és 40 centiméteres oldalfalakkal ellátott óvópincék, melyek az 1944-es bombázás idején győriek százainak életét mentették meg. A fedezékek másfél méter mélyen a földbe süllyesztetten, 2,5 méteres belmagassággal, acélgerendákkal, 60 centiméteres földfeltöltéssel készültek. A bunkerek persze akkor sem mutattak festői képet, márcsak azért sem mert mindenki tudta miért épülnek fel a mini óvóhelyek, lassan 70 évvel a háború után azonban egyre elkeserítőbb az állapotuk. A légópincék nem gazdátlanok, legalábbis egy részük nem, 2007-ben ugyanis Győr önkormányzata az ötből hármat már értékesített (információink szerint az egyiket 20 millió forintért).

Az eladott bunkerek közül a Kölcsey utcait már lebontották, a tervek szerint ide lakóházat építenének, ennek azonban még az alapjait sem láthatják az erre járók, és megjósolni sem lehet, mikor válnak valóra a papírra vetett álmok. A Tompa utca, valamint a Bolyai Farkas utca sarkán húzódó óvóhelyek esetében pedig pincekocsma, vagy világháborús múzeum kialakítása volt a cél, a tulajdonosok azonban még itt sem kezdték el a kivitelezést.

“Gyerekként sokat játszottunk a bunkerekben, mindig belopóztunk a barátaimmal, az egyébként lezárt pincékbe. Érdekesség, hogy a házunkkal szemben lévő óvóhelyen korábban volt gombatermesztés és egy koszorúkötő is tevékenykedett a rejtekhelyen” – mesélte portálunknak az egyik bunkerral szemközt élő gyárvárosi.

Vagyis a hasznosítás továbbra is várat magára, az építmények pedig napról-napra csúfítják Gyárváros képét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik