Belföld

A rendőrség átszervezéséről és a csókakői akcióról érdeklődött Vadai a belügyminiszternél

Vadai Ágnest nem győzték meg maradéktalanul azok a statisztikák, amelyekkel Pintér Sándor a rendőrség átalakítását indokolta. A DK-s politikus újságíróknak azt mondta: a csókakői rendőri akció viszont „más megvilágításba került" a belügyminiszterrel csütörtökön folytatott megbeszélésén.

A Demokratikus Koalíció elnökségi tagja közölte: Pintér Sándor ismertette azokat a statisztikákat, amelyekre a rendőrség átszervezését alapozták. Az ellenzéki politikus úgy látja, az objektív mércék mellett a szerencsének is szerepe volt abban, hogy mely megyei főkapitányok tarthatták meg állásukat, és kiket helyeztek át.

Azt mondta, Pintér Sándor nem győzte meg maradéktalanul arról, hogy az említett adatsorok alkalmasak a rendőri teljesítmény megítélésére.

Vadai Ágnes – aki MSZP-s képviselőként, a szocialista frakcióból való tavaly őszi távozásáig a nemzetbiztonsági bizottság elnöke volt – arról is tájékoztatott, hogy találkozóján a belügyi tárca vezetőjével a rendőrségi korrupciós ügyek is szóba kerültek, de ezekről nem árult el többet, szerinte a képviselők a nemzetbiztonsági bizottság szeptemberi ülésén kaphatnak részletesebb információkat.

A csókakői rendőri akcióról – amelynek során a rendőrség múlt szombaton műveleti körzetté nyilvánította a Fejér megyei települést, az Új Magyar Gárda viszont nem ott, hanem Dunaföldváron avatta fel 130 újoncát – Vadai Ágnes azt mondta: a belügyminiszter szavai „más megvilágításba helyezték” az ügyet, ám az eset tisztázását továbbra is szükségesnek tartja. Szerinte az a tanulság, hogy a rendőrségnek és a titkosszolgálatnak szorosan együtt kell működnie annak érdekében, hogy a szélsőségeseket „eltakarítsák” az utcáról.

Vadai Ágnes felvetette a gyülekezési törvény módosításának lehetőségét is. Közölte, olyan változtatást fog javasolni, amely jogállami módon korlátozza a szélsőjobboldali rendezvények megtartásának lehetőségét, és ehhez kér támogatást a kormánytól.

Az ellenzéki képviselő emellett szigorúbb fellépést szorgalmazott a futballhuliganizmussal, elsősorban a rasszista és antiszemita szurkolói megnyilvánulásokkal szemben, továbbá vizsgálatot kért Pintér Sándortól, amiért egy budapesti melegbarát szórakozóhely ellenőrzésekor hivatalos személyek állítólag „gúnyos megjegyzéseket tettek a vendégek nemi orientációjára”. Tájékoztatása szerint a belügyminiszter megígérte, hogy kivizsgálja, mi történt.

Vadai Ágnes beszámolója alapján a Terrorelhárítási Központ (TEK) tevékenységéről nem beszélt a belügyminiszter, így hiába kérdezte őt Hajdu János főigazgató kőszegi szerepléséről és a Szíriában elrabolt, majd kiszabadult magyarok ügyében tett nyilatkozatairól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik