Belföld

Obamát gyilkossági kísérlet fenyegette

Barack Obama megölésére és az amerikai kormány megdöntésére készült négy anarchista katona, akiknek ügyét a Georgia állambeli Ludowiciben tárgyalják–- közölte kedden az amerikai sajtó.

Az összeesküvők emellett el akarták foglalni a georgiai Fort Stewart katonai bázist, és arra szövetkeztek, hogy a levegőbe röpítsék a savannah-i Forsyth Park szökőkútját. A terveik között szerepelt még, hogy Washington államban felrobbantsanak egy duzzasztógátat, és hogy megmérgezzék az almatermést.

A vád által „belföldi terrorszervezetként” emlegetett négyek tavaly decemberben agyonlőtték egy volt bajtársukat, a 19 éves Michael Roarkot és annak 17 esztendős barátnőjét, Tiffany Yorkot, hogy titokban tartsák az összeesküvésüket, valamint a 87 ezer dollárért összevásárolt arzenáljukat.

Az egyik katona, a 26 éves Michael Burnett őrvezető vádalkut kötött – egyebek között emberölésben és bűnszervezetben való részvételben bűnösnek vallotta magát –, és a társai ellen tanúskodott. Vallomása szerint a csoport a FEAR (magyarul: félelem) nevet választotta, a rövidítés a Forever Enduring Always Ready (örökké kitartó, mindig kész) kifejezés szavainak kezdőbetűiből áll össze.

A vallomás szerint a csoport vezetője a Fort Stewartban szolgáló Isaac Aguigui közlegény volt, a másik két tag pedig Anthony Peden őrmester és Christopher Salmon közlegény.

Aguigui abból a félmillió dollárból finanszírozta az összeesküvő csoport tevékenységét, amelyet terhes feleségének tavaly bekövetkezett, „erősen gyanús” körülmények között bekövetkezett halála után kapott a biztosítótól.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik