Belföld

Napi egyszeri fürdés és étkezés, adatvédelem nélkül

hajléktalan (hajléktalan, )
hajléktalan (hajléktalan, )

A hajléktalan állampolgárok naponta csak egyszer vehetik igénybe az intézmények szolgáltatásait, így fürödni és enni is csak egyszer van lehetőségük, miközben sokszor előfordul az is, hogy adataikkal visszaélnek.

A Város Mindenkié csoport szerint a szociális szolgáltatások terén bevezetett új adminisztrációs rendszer miatt zavar keletkezett a hajléktalanok ellátásban – erről a csoport tagjai beszéltek szerdán Budapesten.

A Központi Elektronikus Nyilvántartás a Szolgáltatást Igénybevevőkről (KENYSZI) rendszerének bevezetése óta sok panasz érkezett hozzájuk hajléktalanoktól arról, hogy ha egy nap igénybe vesznek egy szolgáltatást, akkor aznap már más helyen nem elégíthetik ki létfontosságú igényeiket – mondta Szick Gyula, példát is említve: ha valakit bejelöltek, hogy egy intézményben fürdött, akkor már egy másik helyen nem juthat ételhez.

Közölte, találkoztak olyan panaszokkal is, amelyek szerint úgy regisztrálták őket valamelyik intézményben, hogy nem is jártak ott az adott nap. Ez felveti a lehetőségét annak, hogy visszaélnek az adatokkal – fűzte hozzá. Szick Gyula elmondta, az ügyben tartottak egy fórumot, amelyen a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal képviselője azt közölte: a hivatalnál ki tudják kérni az adataikat.

Az adatokhoz próbálkozásaik ellenére eddig nem sikerült hozzájutniuk – jelentette ki A Város Mindenkié csoport aktivistája. A hivatal épülete előtt a csoport egy másik tagja, Horváth Csilla felháborítónak nevezte, hogy a „melegedős szolgáltatást” egy napon egyetlenegyszer lehet igénybe venni. A melegedők szakosodtak, tehát az egyik helyen lehet fürdeni, a másikon mosni – mutatott rá.

Horváth Csilla közölte, a hajléktalan embereknek el kell dönteniük, hogy aznap esznek, fürdenek, vagy például munkát keresnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik