Belföld

Megverték az antifasiszta tüntetés szervezőjét

Hanti Vilmos (hanti vilmos, )
Hanti Vilmos (hanti vilmos, )

Hanti Vilmos „úgy érezte, meg akarják lincselni”, amikor tucatnyi ellentüntető vette körbe a Budapesten tartott demonstráción. Kórházba került.

A Népszava információ szerint a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) elnökét a Deák téren tartott tüntetés után támadták meg a fiatalok. Hanti Vilmos a kórházból nyilatkozva a lapnak elmondta: egy 15-20 fős, társaság állította meg, majd megkérdezték, hogy ő-e a rendezvényt szervező Hanti, és mikor igennel válaszolt, fenyegetően körbeállták.”Úgy éreztem, meg akarnak lincselni” – mondta.

Ekkor a csoportból kivált egy fiú és ököllel arcon ütötte, majd a csoport szétszéledt, amikor megjelentek a rendőrök. Állapotáról azt mondta, még vizsgálatok várnak rá, egyelőre egy nagy monokli van a szeme alatt, és reméli, hogy ennél komolyabb sérülést nem szerzett – írta a Népszava.

A lap szerint a támadók ugyanazok a „rendbontó szélsőségesek” voltak, akik a Deák téren tartott tüntetésen is megjelentek. Az „Antifasiszta tüntetés a szélsőjobbra tolódó közállapotaink ellen” elnevezéssel tartott demonstráción nagyjából ötszáz antifasiszta és baloldali tüntető jelent meg, valamint nagyjából ötven ellentüntető, akik bekiabálásokkal próbálták megzavarni a szónokokat, majd az Erzsébet térről megkíséreltek bejutni a demonstrálók közé. Ezt a rendőrök sorfalat állva megakadályozták. Többen azt skandálták: “mocskos zsidók” és “indul a vonat”. Ezután a rendőrök egyenként igazoltatták őket.

Az antifasiszta tüntetők rendőri biztosítás mellett vonultak át a Deák térről az V. kerületi Paulay Ede utcába, az Újszínház elé, hogy tiltakozzanak Csurka István A hatodik koporsó című színművének tervezett bemutatója ellen. Az ellentüntetők az Andrássy úton vonulók elé vágtak a Székely Mihály utcánál, ezért rendőri sorfallal választották el őket.

Amikor az antifasiszták az Újszínházhoz értek, mintegy kéttucatnyi radikális demonstráló állt az épület bejáratánál, és azt skandálták: “az Újszínház a magyaroké”. Az antifasiszták “nácik haza!” felszólítására “itthon vagyunk!” kiáltozással válaszoltak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik