Belföld

Elkészült a körforgalom: biztonságosabb Ménfőcsanak

Mintegy 115 millió forintból korszerűsítették Győr-Ménfőcsanakon a Győri út és a Horgas utca kereszteződését. Az úgynevezett kettős körforgalmú geometria alkalmazásával biztonságosabbá vált a csomópont.

Győr-Ménfőcsanakon a forgalmas Győri útba egymáshoz közel eső pontokban csatlakozik be a Horgas és Fekete István utca. Ez a forgalmi helyzet balesetveszélyes szituációkat okozott, ezért döntött az önkormányzat a csomópont korszerűsítése mellett. Örömteli, hogy minderre pályázati pénzt is sikerült nyerni – mondta el Borkai Zsolt, Győr város polgármestere a beruházás fő indokát. Hangsúlyozta: minden városrészben igyekeznek a közlekedési szempontból veszélyes csomópontokat biztonságosabbá tenni, de nagy szükség van a közlekedők körültekintő magatartására is.

Szabó Jenő, a terület önkormányzati képviselője kifejtette, a megvalósítást többéves előkészítő munka előzte meg, hiszen egy olyan komplex beruházásról van szó, amely biztonságossá teszi az autós és a gyalogosközlekedést, megoldja a parkolási problémákat, és közvetlen kapcsolatot teremt a gyalogosok számára a Bezerédj-kastéllyal – olvasható Győr internetes oldalán.

Kara Ákos országgyűlési képviselő hozzátette, az Új Széchenyi Terv segít az uniós pénzek gyorsabb és hatékonyabb felhasználásában, de a sikeres pályázatokhoz szükség van a győri önkormányzat szakértő hozzáállására is, amely lehetővé teszi a város dinamikus fejlődését.

A csomópont telepítési helye és beláthatóságának biztosíthatósága miatt a Győri út egy részén korrigálták a vonalvezetést. Ezzel párhuzamosan kiépítették az érintett terület csapadékvíz-elvezetését, valamint 27 új, szabványos parkolót alakítottak ki, amelyek közül nyolc akadálymentes – a kiemelt turisztikai jelentőségű Bezerédj-kastély mellett.

A projekt minden viszonylatban biztonságossá tette a gyalogosközlekedést, hiszen az átépült útszakaszokon összesen hét – a Győri úton a Fekete István és a Horgas utca felől a Bezerédj kastély irányába egy, a kastélyparkhoz tereplépcsővel kapcsolódó, míg a kettős körforgalmi csomóponti átalakításhoz négy, a Győri út és a Koroncói út csomópontjában pedig további két – gyalogos-átkelőhelyet jelöltek ki.

A beruházás során új közvilágítást építettek ki, részben a meglévő villanyoszlopok áthelyezésével, illetve új lámpatestek elhelyezésével, továbbá az új körforgalmi geometriának megfelelően elhelyezett nyolc új acélkandeláber és két vasbeton oszlop kiépítésével, melyet pályázaton kívüli projektelemként 100 százalékban az önkormányzat finanszírozott.

A projekt során több közművezeték kiváltását és védelembe helyezését is elvégezték. A kettős körforgalom területén kiépült új útfelületeken és járdakapcsolatokon kívül a körforgalom és a Kastély utca között a Győri út és a parkolók melletti járdaszakasz is új burkolatot kapott.

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzatának „Győr-Ménfőcsanak, Győri út központi, veszélyes részének nyomvonali és csomóponti rekonstrukciója” című pályázata a Nyugat-dunántúli Operatív Program keretében meghirdetett Belterületi utak fejlesztése tárgyú pályázati konstrukción 74 190 478 forint támogatást nyert, melynek összege az évközi jogszabályváltozások okán 75 370 934 forintra emelkedett.

A projekt összköltsége 115 millió forint volt, amelyből az önkormányzat önrészként mintegy 41 millió forintot biztosított. A támogató döntés eredményeként a beruházás önkormányzati önerő biztosítása mellett, az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósulhatott meg.

A munkálatok a tervezett határidőre, 2012. július 1-jére befejeződtek. A teljes projekt lezárásának dátuma 2012. augusztus 31.

Ajánlott videó