Belföld

Valld be! Kérdőív az ittas vezetésről

Győr megyében is magas volt az ittas vezetők száma.

Az ittas vezetés az egyik legnagyobb közlekedésbiztonsági veszélyforrás az utakon és ezzel az egész világon a közúti balesetek egyik fő okát jelenti. Sajnálatos módon elmúlt időszakban Győr-Moson-Sopron Megyében is nagyon magas volt az ittas járművezetők aránya.

Az emberek szívesen fogyasztanak szeszes italokat, de sajnos nem mindig számolnak ennek a gépjárművezetésre mért hatásival és sokszor nincsenek tisztában azzal sem, hogy adott alkoholmennyiség elfogyasztása után mennyi idő múlva ülhetnek biztonságosan volán mögé.

Sokan úgy érzik, egy pár pohár alkoholtartalmú italnak semmilyen hatása sincsen rájuk, de az ennek ellenére befolyással van rájuk. A legjellemzőbb tünet a csökkent észlelőképesség és a jóval hosszabb a reakcióidő. Az alkohol hatására ráadásul a legtöbb ember bátrabb lesz, alábecsüli a kockázatot, ugyanakkor figyelme tompul, reflexei lassulnak, nehezebben ítéli meg saját vezetési képességeit az útviszonyok függvényében e mellett ébersége csökkenhet, látómezeje leszűkülhet. Az ebben az állapotban volán mögé, motorra vagy kerékpárra ülő járművezető gyakran követ el más közlekedési bűncselekményt is, jellemző lehet például egy bekövetkezett baleset után a segítségnyújtás elmulasztása.

A GRSP Magyarország Egyesület együttműködve a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitánysággal és a Győri Önkormányzattal és a KTI – Közlekedéstudományi Intézettel a „SOL-Save Our Lives” EU projekt keretén belül mini kampányt indított az ittas vezetés ellen. Ennek egyik eleme egy anonim kérdőív, amelyet ide kattintva tölthetnek ki.

A járművezetők segítségét, válaszait várjuk – (beleértve a kerékpárosokat és a motorosokat is) – az ittas vezetéssel kapcsolatos személyes véleményükről, alkoholfogyasztási szokásaikról, illetve arról, hogy találkoztak-e és ha igen mit gondoltak a kampány során kiosztott szórólapokról.

Kérjük, segítse munkánkat a kérdőív kitöltésével, járuljon hozzá a sérüléssel vagy halállal járó közúti közlekedési balestek visszaszorításához! Válaszaik segíthetnek nekünk megérteni, hogy milyen okok vezethetnek ittas járművezetéshez, emellett tájékoztató-megelőző tevékenységünk fejlesztéséhez, a hatékonyabb felvilágosító munkához is segítségünkre lehetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik