Belföld

Turisztikai attrakciók és uniós pályázatok a régióban

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere és Molnár Tamás, a Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezető igazgatója kedd délután sajtótájékoztatót tartottak a turisztikai (kiemelten az egészségturisztikai) kiírásokról és azok Székesfehérvárra gyakorolt hatásáról.

Molnár Tamás a „Turizmusfejlesztési lehetőségek a Közép-Dunántúli Operatív Program keretein belül” azon belül is a „Gyógyító Magyarország Egészségipari Program” c. pályázat kiírással kezdte a sajtótájékoztatót. A Turisztikai attrakciók és szolgáltatások fejlesztése elnevezésű projekt célja, versenyképes turisztikai attrakciók és szolgáltatások kialakításának és fejlesztésének támogatása. Itt a rendelkezésre álló forrás (Balaton Kiemelt Üdülőkörzet nélkül) 2 milliárd Ft. Molnár Tamás elmondta, hogy óriási érdeklődésre számítanak, közel 50 db pályázat beérkezése várható. 2012. október 1-je a benyújtási határidő.

Az „Egészségügyi turizmus szolgáltatásainak fejlesztése a konvergencia régiókban” elnevezésű pályázat a meglévő orvosi és egészségügyi turisztikai szolgáltatások létrehozására irányul. A cél tehát új, magas minőségi színvonalú egészségügyi turisztikai szolgáltatások létrehozása, amelyeket a vendégek piaci alapon történő, magas szintű szállodai és más turisztikai szolgáltatásokkal együttesen vesznek igénybe. A rendelkezésre álló forrás csaknem 4 milliárd forint.

Cser-Palkovics András a sajtótájékoztatón elmondta: elég, ha a Hiemer-ház épületegyüttes felújításra gondolunk, ami ezek nélkül az uniós források nélkül egyáltalán nem, vagy csak jóval hosszabb idő alatt lett volna megoldható, és most itt van Székesfehérvár egyik büszkesége, ez a kis ékszerdoboz. Ugyanilyen a Belváros Rehabilitációs Program, a Főtér és a Fő utca rendezése, ami éppen folyamatban van. Talán nem is kérdéses ennek a projektnek a turisztikai fontossága, ami Európai Uniós források nélkül nem lenne megvalósítható.

Cser-Palkovics András felhívta a figyelmet arra is, hogy a Velencei-tó környéki kerékpárút-hálózat létrehozása és kiépítése Székesfehérvár számára is kiemelten fontos projekt. A Vidámpark területének felújítása, a királyi játszópark kialakítása is egy turisztikai attrakció lesz, amennyiben a város elnyeri a pályázatot. Akár önkormányzatokat, akár civil szervezeteket is csak biztatni tudunk, hogy induljanak ezeken a pályázatokon. Nagyon magas támogatás intenzitás is elérhető. Székesfehérvár is megteszi, 350 milliós pályázati keretre pályázik, nagy lesz a verseny-tette hozzá a polgármester.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik