Belföld

Munka törvénykönyve: csökkenő bérek?

bankautomata (bankautomata, pénzfelvét, )
bankautomata (bankautomata, pénzfelvét, )

Tízből három munkavállaló fizetése csökkent a térségben az adójóváírás kivezetése és az új Munka törvénykönyvének hatályba lépése miatt.

Molnár Ákos, a Vasas Szakszervezeti Szövetség nyugat-dunántúli régióvezetője szerint a visszaesés a nyolc-tízezer forintot is elérheti, míg Potyondi Antal, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének megyei titkára arról számolt be, hogy négy-hétezer forintos csökkenéseket jeleztek tagjaik.

„Beigazolódtak a korábban megfogalmazott aggályaink: a Munka törvénykönyvének módosításával csak a munkáltatók járnak jól” – mondta Molnár Ákos, utalva arra, hogy a cégek számára egyaránt kiadáscsökkenést hoz a délutáni pótlék eltörlése és az éjszakai pótlék szabályainak változása. Ez utóbbi ugyanis lehetővé teszi, hogy a korábbi harminc helyett bizonyos esetekben csak tizenöt százalékot fizessenek alkalmazottaiknak a cégek.

Szavai szerint elsősorban ott kerültek rosszabb helyzetbe a munkavállalók, ahol nem működik érdekképviselet, mivel itt a cégek könnyebben takarítottak meg juttatásokat, például azzal, hogy a pótlékköteles időszakot megkerülve szervezték a műszakokat.

Potyondi Antal megjegyezte: a nyári szabadságok miatt a munkavállalók jelentős hányada még nem ismerte fel, mit hoz számára az új szabályozás. „Bennük majd szeptemberben, októberben tudatosul, hogy hiányzik a fizetésből” – jegyezte meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik