Belföld

Gyűlöljük a magyar utakat

kátyú (kátyú)
kátyú (kátyú)

Magyarországon tízből mindössze három ember elégedett a helyi utak állapotával. Ezzel Fekete-Afrikával vagyunk egy szinten. Még a románok is jobbnak tartják útjaikat.

A Gallup felmérése szerint Magyarországon a felnőttek 31 százaléka elégedett a lakóhelyénél lévő utak minőségével. A csaknem 150 országban végzett kutatás szerint ezzel jóval a világátlag alatt vagyunk. Nemzetközi szinten ugyanis az emberek többsége (59 százalék) elégedett a helyi utak állapotával. Az elégedettek aránya Ázsiában a legmagasabb (66 százalék), míg a Szahara alatti afrikai övezetben és a volt szovjet tagországokban a legalacsonyabb (36-36 százalék).

A vizsgált országok közül 90 százalékos aránnyal az Egyesült Arab Emírségek lakói a legelégedettebbek, de 87 százalékos értékeikkel Luxembourg és Hongkong is kiugróan jó helyzetben van, és nyolcvan százalék felett jár Ausztria is.

A világszerte legalacsonyabb, alig 10 százalékos elégedettséget a Comore-szigeteken mérték. Az adatok tanúsága szerint mintegy 20 országban 30 százalék alatti az elégedettek aránya. Ezek között találni Bulgáriát (28 százalék), Ukrajnát (27 százalék), Burkina Faso térségét (25 százalék), Irakot és Mongóliát (22-22 százalék).

Szomszédaink közül a legtöbben a már említett Ausztriában tartják jónak az utakat, de Szlovéniában és Horvátországban is jóval ötven százalék felett van az elégedettek aránya. Romániában és Csehországban azonban a többség már rossznak tartja országa útjait (36 százalék elégedett), csakúgy, mint Szlovákiában és Szerbiában, ahol csak 35 százalék elégedett. Nálunk jobban azonban csak az ukránok utálják az utakat, amin közlekedniük kell (27 százalék elégedett).

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az ENSZ is arra figyelmeztet, hogy az úthibák, az autók meghibásodása és az emberi mulasztások együttesen évente több millió balesetet eredményeznek világszerte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik