Belföld

Elkészült a nyúli körforgalom a 82-es úton

Korábban már beszámoltunk arról, hogy a körforgalom építése során komoly dugók alakultak ki az amúgy is forgalmas 82-es főúton. Naponta átlagosan 12 ezer jármű használja a körforgalmat.

A közlekedésbiztonság javítását szolgáló projekt a tervezettnél mintegy 30 millió forinttal kevesebbe került. A beruházási összeg 75 százalékát teszi ki az európai uniós és a magyar állami támogatás, a fennmaradó hányaddal az önkormányzat járul hozzá a fejlesztéshez. A projekt a községen átvezető Győr-Veszprém közötti 82-es út fejlesztése is egyben.

A Balatonhoz vezető főúton rendkívül nagy a forgalom, a településen keresztül naponta átlagosan 10-12 ezer gépkocsi közlekedik. Az új csomópont lassításra készteti a 4200 lakosú Nyúl községen áthaladó járműveket.

A körforgalmi beruházás eredményeként a mostaninál biztonságosabban tudják megközelíteni az ott élők a vasúti átkelőt és a köztemetőt. A közelben épülő benzinkutat ugyancsak a körforgalmon keresztül érhetik majd el az autósok.

Korábban a Magyar Közút Zrt. illetékese a Győr24-nek elmondta: „Az új körforgalommal közlekedésbiztonsági szempontból is csillapítani lehet a 82-es főút Nyúlon átvezető forgalmát, és a község határán lévő temető is könnyebben megközelíthetővé válik, de a település további közlekedésfejlesztésében is szerepe van az új csomópontnak.”

„A térségben a 82-es főúton naponta több mint 10 ezer autó hajt keresztül, így az új csomópont kialakítása közvetlenül is befolyásolja a közlekedés biztonságát. A Balatonhoz vezető főúton nagy forgalom halad át a településen nyáridőben, de az elmúlt időszakban a térség logisztikai forgalma is növekedett, így naponta átlagosan 14 000-15 000 gépkocsi is közlekedik.”

“Az új körforgalom lassításra készteti majd az áthaladó gépjárműveket és a gyalogos, kerékpáros forgalom is biztonságosabbá válik” – tette hozzá az illetékes. Az épülő csomópontnál – mint erre olvasóink is felhívták figyelmünket – napjainkban döcögősen halad a forgalom. A munkaterületen jelenleg egy sáv használható. A járműveket ideiglenesen telepített jelzőlámpák koordinálják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik