Belföld

Balog: a nemzet jövője múlik az egyházi oktatáson

balog zoltán (balog zoltán, )
balog zoltán (balog zoltán, )

Magyarország jövője részben azon múlik, hogy az egyházi intézmények kinyíljanak, és egyaránt érvényesüljenek a társadalomban az általános és az egyházi nevelési elvek – jelentette ki Balog Zoltán.

Az Egri Főegyházmegye által fenntartott iskolák szakmai tanévnyitóján a humánminiszter kijelentette, miközben létezik a gyermekek igényeinek elsőbbsége, szükség van arra, hogy a nevelés során elveket és értékeket képviseljenek a pedagógusok; az egyházi intézményekben ez nem jelenthet ellentmondást. Bár az állam nem szól bele az egyének hitéletébe, de értékeket közvetíteni kötelessége, mert a nemzeti, polgári lét lényege a szabadság és a felelősség – tette hozzá a tárcavezető.

Balog Zoltán úgy vélekedett, hogy a nemzet igazi emberi erőforrását a pedagógusok jelentik, akik nélkül nemhogy sikeressé, „de boldoggá sem válhat Magyarország”. Az ő érdeküket is szolgálja a jelenlegi kormányzat oktatáspolitikai alapelve, amely szerint az oktatás nem pusztán a szülőknek és gyermekeiknek nyújtott szolgáltatás, hanem szolgálat, felelősségvállalás az állam és a pedagógusok részéről a felnövekvő generációkért.

Ennek jegyében fogalmazták meg az új köznevelési rendszer legfontosabb feladatait, a XXI. századi színvonalú tudás átadásán túl a képességfejlesztést, a személyiség kibontakoztatásának elősegítését, a felzárkóztatást és a tehetséggondozást. Éppen a felzárkóztatást szolgálja – folytatta –, hogy 2014-től minden hároméves gyermek számára kötelezővé válik az óvoda. Ugyanis ma a hatesztendős gyerekek fele iskolaéretlennek bizonyul.

Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a roma gyerekek felzárkóztatása nemzetstratégiai ügy, és éppen a többség érdeke. Ugyanis ha a romák és a mélyszegénység ügyében nem tudunk előrelépni, valamennyiünknek rosszabb lesz.

Ugyanakkor az esélyegyenlőséget szolgálja, hogy 2013 szeptemberétől a legkisebb önkormányzatnak is lehetősége lesz arra, hogy alsó tagozatos oktatást működtessen. Az állam ehhez biztosítani fogja a pedagógust és a megfelelő infrastruktúrát.

Arról is szólt, hogy az egyházi oktatási intézmények sikere azon is múlik, hogy vonzóvá tudnak-e válni a szülők és a diákok számára. Amennyiben így lesz, akkor az egyházi oktatás további térnyerése várható, amelyet üdvözöl a kormányzat – mondta a miniszter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik