Belföld

A Jobbik a nemzetbiztonsági bizottságban hallgatná meg a BM és a TEK vezetőjét

jobbik (jobbik, zászló, )
jobbik (jobbik, zászló, )

A Jobbik az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága összehívását kezdeményezi, hogy a testület rendkívüli ülésen hallgassa meg Pintér Sándor belügyminisztert, valamint Hajdu Jánost, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatóját két, múlt hétvégi eseménnyel kapcsolatban.

Mirkóczki Ádám, a bizottság jobbikos tagja a  keddi budapesti sajtótájékoztatón azt mondta, hogy többek közt arra vár választ: Hajdu János kapott-e engedélyt Pintér Sándortól a kőszegi Tranzit – Fesztivál a határon című rendezvényen való szereplésre, vagyis arra, hogy „egyenruhában részt vegyen egy politikai rendezvényen, és ott politikai állásfoglalást tegyen”.

A képviselő bírálta a rendőrség szombati, csókakői fellépését is, ahol megfogalmazása szerint több száz rendőr jelent meg, „megszállva a települést anélkül, hogy bárki tudta volna, ki és mi ellen irányul az akció”. A Jobbik politikusa kifogásolta, hogy Hajdu János Kőszegen egy megoldandó, de kezelhető problémának nevezte a Jobbikot. Mirkóczki Ádám kijelentette: huszonkét éve nem volt arra példa Magyarországon, hogy egy rendészeti szerv vezetője politikai nyilatkozatot tegyen. Úgy vélte: ez „Orbán Viktor személyi testőrének őszödi beszéde volt”.

Hajdu János szombaton, a kőszegi Tranzit – Fesztivál a határon elnevezésű közéleti rendezvényen az ország belső, de kezelhető problémájaként említette, hogy „meglehetősen erőre kapott a szélsőjobboldal”. Példaként hozta fel, hogy a Jobbik bejutott a parlamentbe.

Mirkóczki Ádám a Csókakőn történtekkel kapcsolatban emlékeztetett arra: az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője elismerte, hogy a fellépés a gárdaavatás ellen irányult. A Jobbik képviselője ezzel kapcsolatban azt hangsúlyozta: a Magyar Gárda minden utódszervezete, így az Új Magyar Gárda is törvényesen működik, így a rendőrségnek nem volt jogalapja kivonulni.

Kifogásolta, hogy Garamvölgyi László kijelentései arra nem utaltak, milyen információk alapján vonult ki a rendőrség a  Fejér megyei településre. Mirkóczki Ádám úgy véli, itt kapcsolódik össze az esemény Hajdu János kijelentéseivel, és szerinte felmerül a kérdés, használnak-e a Jobbik és országgyűlési képviselői ellen titkosszolgálati eszközöket, ez ugyanis – mint mondta – bűncselekménynek minősülne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik