Belföld

Virágvarázs a terményáldáson

Hazai termékek, magyar finomságok és virágok minden mennyiségben – az idei Terményáldásról a humor sem hiányozhatott.

Az elmúlt hétvégén immár 20. alkalommal rendezték meg Győrben a régió nagy múltú kertészeti kiállítását, a Terményáldást, mely szombat délelőtt a megnyitó ünnepséggel és az ökomenikus szertartással vette kezdetét. A szakrális hálaadáson a történelmi egyházak képviselői mondtak imádságot, ezzel is kifejezve a természeti termékenység iránti hálát és a munka tiszteletét.

A Föld terméseinek ünnepén 23 kiállító sorakoztatta fel termékeit a standokon, köztük pékek, speciális bortermelők, virágkertészek és őstermelők.

„Két évtizeddel ezelőtt a Labora Alapítvány álmodta meg ezt a rendezvényt, mi, a Győri Művészeti és Fesztiválközpont munkatársai tőlük vettük át a kétnapos vásár szervezését. A vásár az elmúlt években átalakult, hiszen korábban sokkal több kertész, gyümölcs- és zöldségtermelő kínálta a portékáit a tárlaton, most inkább a termékek feldolgozói várják a vásárlókat. Az mindenképpen látszik, hogy előtérbe kerültek a biokertészetek és a gyógynövények is” – mondta Koczor Ágnes, a fesztiváliroda kulturális szervezője.

A Széchenyi tér felújításakor a Terményáldás programjai több helyszínen is megtalálhatók voltak, idén azonban közvetlenül a tér szomszédságában, a Baross út és a Kazinczy utca találkozásánál pakoltak ki a termelők, és ugyancsak itt tekinthették meg a kulturális előadásokat is az érdeklődők. Így például Poleczki Ádám virágbemutatóját is, mely, hála Máté Richárdnak, a Győri Nemzeti Színház művészének, egy különleges házasságkötési ceremónia keretében zajlott.

A humoros szertartást az illatos virágkompozíciók színesítették, még a menyasszony, a vőlegény és a tanúk ruháit is virágok díszítették.

„Az üzletemet már korábban megnyitottam, mindig is profi virágkötőkkel dolgoztam. Tavaly azonban elment az egyik munkatársunk, így némileg rákényszerültem arra, hogy magam is kössek. Persze ez nem kényszer, hiszen szívesen csinálom, a színeket és az összeállításokat tekintve pedig mindig határokat feszegetek. Szeretem az extra, vagány csokrokat, egyáltalán nem ijedek meg, ha valami egyedi darabot kell elkészítenem” – mondta a Győr24-nek Poleczki Ádám, aki egyébként nem először szerepelt már a Terményáldáson, hiszen több éve ő és a csapata munkái virágoztatják fel a rendezvény helyszínét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik