Belföld

Orbán: visszavesszük azt E.ON-t a németektől

Az E.ON német energetikai társaság nem kommentálja Orbán Viktor miniszterelnöknek a magyarországi leányvállalatra vonatkozó kijelentését.

Orbán Viktor szombaton Kőszegen, a Tranzit – Fesztivál a határon elnevezésű közéleti rendezvényen egyebek között kijelentette: “Pillanatokon belül visszavásároljuk az E.ON-t a németektől.”

Christian Drepper, az E.ON AG szóvivője elmondta: ismerik a magyar kormányfőnek az E.ON-ra vonatkozó kijelentését, de nem kívánják kommentálni.

A szóvivő nem kommentálta azt az MTI által feltett kérdést sem, hogy tárgyalnak-e bárkivel a magyarországi gázüzletág eladásáról.

Az E.ON 2005-ben vásárolt többségi részesedést a Mol földgázüzletágában 2,1 milliárd euróért. A Financial Times Deutschland című német üzleti lap hétfői beszámolója szerint a magyar érdekeltség az E.ON legfontosabb külföldi leányvállalata a gázüzletágban.

Az E.ON magyarországi gázüzletági bevétele 1,95 milliárd euró volt 2011-ben. A korábbi magyar kormány 2010-ben opciót szerzett az érdekeltség visszavásárlására. Az opció 2016-ban jár le – idézte fel az FTD.

A Financial Times Deutschland című német üzleti lap hétfőn címoldalán számolt be Orbán Viktor miniszterelnöknek az E.ON német energetikai társaság magyarországi leányvállalatának megvásárlására vonatkozó kijelentéséről.

Christian Höller bécsi és Michael Gassmann düsseldorfi tudósító szerint Orbán Viktor “nacionalista gazdaságpolitikájával már hosszabb ideje elrettenti a külföldi befektetőket”. Kifejtették: az energiaszektorban tervezett államosítások “nyomásgyakorlási eszköze” az a terv lehet, amely szerint a lakossági üzletágat tekintve közhasznú társasággá kellene átszervezni az energiaszolgáltatókat.

Az nem világos, hogy az elképzelés összefér-e az uniós joggal, és az sem tudható, hogy a kormány miképpen finanszírozná az E.ON-érdekeltség megvásárlását – jegyezték meg a szerzők.

Egy másik, Miniszterelnök bizalom nélkül című cikkben az FTD azt írja, hogy Orbán Viktor “szemmel láthatóan a gulyásszocializmus korszakához akar visszatérni: nemcsak a demokratikus jogokat (…) szűkíti, hanem a gazdaságot is újra állami ellenőrzés alá akarja vonni”, csupán azért, hogy “elmondhassa választóinak, hogy fellépett a magas energiaárak ellen”.
Az államosítás azonban nem oldja meg a drágaság problémáját, és tovább gyengíti a befektetői bizalmat – írta vezércikkében az FTD.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik