Belföld

Élőben közvetítik a pannonhalmi bazilika felszentelését

Évtizedes vágy valósult meg azzal a felújítással, amelynek végén, a hétfő délutáni órákban újraszentelik a pannonhalmi Szent Márton Bazilikát.

Az eseményt megelőző sajtótájékoztatón Várszegi Asztrik bencés főapát elmondta: 136 esztendeje fejeződött be a legutóbbi felújítás, és azóta a bazilika, amelyben az emberek naponta jelen vannak és ahol gyertyák füstölnek, amortizálódott.

Ez lesz az 1002-ben felavatott bazilika negyedik bizonyított újraszentelése; a XII., a XIII. és a XIX. században, nagyobb felújítások végén történt hasonló.

A zömében uniós pályázatokból, több mint 600 millió forintért megvalósult munkálatokról szólva hozzátette: a rekonstrukció során arra is lehetőség nyílt, hogy a második vatikáni zsinat liturgikus reformjának megfelelően gondolják újra az ezeréves teret.

John Pawson brit építész, a munkálatok tervezője arról beszélt: a szerzetesrendek „eszményi megrendelők”, mivel szigorú és pontos elképzeléseik vannak a térkezelésről, miközben a tervezőnek a régi és az új között kell utat építenie munkája során. Szavai szerint a felújítás során célja volt, hogy ne a világból való kilépés, hanem az intenzív élet helyszíne legyen a templom belső tere.

A felújításokat bemutató körséta során elhangzott: egyszerre erősíti a zarándokhely-jelleget és kapcsolja be a térbe az abból eddig kissé kieső altemplomot, hogy itt kap helyet az eddig a rend kincstárában őrzött Szent Márton-ereklye. A templom védőszentjének csontját az imádkozásra, elmélyülésre is alkalmat adó félhomályban helyezik el.

A templomkapu belső oldalára került a beavatás helye az ónix keresztelőmedencével, a tervezés során azonban elvetették azt a kezdetben felmerült elgondolást, hogy ezt a területet megemeljék, kiiktatva a hívőknek kialakított térhez vezető néhány lépcsőt.

Valamelyest rövidebbre vették ugyanakkor a szentélybe felvezető lépcső fokait, így nagyobb hely jutott a szerzetesek frissen elkészült padjainak; e térelem egyik végén a felolvasópulpitus, másikon az oltár kapott helyet; mindkettő olasz ónixból készült.
A XIX. század végén beépített, a pompát mutatni hivatott padlólapokat tompa fényű süttői mészkőre cserélték – hangzott el az ismertetés során.

Az eseményt az interneten keresztül is nyomon lehet követni. Erre a linkve kattintva élő közvetítés látható a 16 órakor kezdődő rituáléról.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.