Belföld
láthatatlan kiállítás (láthatatlan kiállítás, )

A sötétben tapogatózott Görög Zita

24.hu
24.hu

2012. 08. 27. 14:47

Minden bátorságukra szükségük volt a gyönyörű hírességeknek: Görög Zita, Harcsa Veronika, Kovács Patrícia, Pásztory Dóra, Sütő Enikő és Tompos Kátya egymás kezét fogva indultak a sötétség birodalmába, hogy a Millenárison újranyíló Láthatatlan Kiállítást elsőként járhassák végig. A merész sztárok kipróbálták, milyen úgy fizetni egy bárban, vagy átkelni a zajos városban a zebrán, ha kizárólag a hallásukra, szaglásukra és tapintásukra hagyatkozhatnak.

láthatatlan kiállítás, sztárok (láthatatlan kiállítás, sztárok)

Vak vezet világtalant. A sokszor emlegetett szólás vált valóssá a Millenárison, ahol ismert sztárok mentek végig az újranyíló Láthatatlan Kiállításon. Görög Zita, Harcsa Veronika, Kovács Patrícia, Pásztory Dóra, Sütő Enikő és Tompos Kátya elsőként ismerhették meg a tágasabb helyszínre költöző rendhagyó tárlatot, amelyen egy világtalan hölgy kísérte végig őket. A lányok, kiérve az éjsötétségből, az első sokk után magukhoz térve meséltek tapasztalataikról.

„Kísérőnk, Margit példája bizonyítja, hogy lehet teljes életet élni látás nélkül is – kezdte élménybeszámolóját Pásztory Dóra paralimpikon úszó, aki maga is tudja, milyen nehézségekkel szembesülnek a fogyatékkal élők hétköznapjaik során. – Végtaghiányosként teljesen más élmény a tárlat, amelyen egyébként korábban már jártam, ám ezt sokkal intenzívebben éltem meg.

Akkor voltam a legelveszettebb, amikor a tér közepén álltam, önkéntelenül is a falat kerestem. Azt gondolom, tinédzsereknek nagyon hasznos lehet, ha végigmennek ezen a kiállításon, csapatépítőnek is remek, de a vakok világát is közelebb hozza” – tette hozzá Dóri.

Dórihoz hasonlóan Görög Zitának is volt alkalma kipróbálni a régi kiállítást, így örömmel vállalkozott az
új helyszín bejárására.

láthatatlan kiállítás, sztárok (láthatatlan kiállítás, sztárok)

„Mindig is érdekelt, hogyan élik életüket, hogyan birkóznak meg a különböző problémákkal mindennapjaik során azok, akik valamiért mások, akik valamilyen fogyatékkal kénytelenek élni. A korábbi kiállítást, amelynek még a Népliget adott otthont, számtalanszor bejártam, több barátomat is elvittem, mert úgy gondoltam, feltétlenül át kell élniük ezt a sötétben töltött egy órát” – árulta el a gyönyörű modell, aki nagyfokú szociális érzékenységről tett tanúbizonyságot.

Harcsa Veronika személyes érintettségéből fakadóan tudja, mennyire fontos, hogy odafigyeljünk azokra, akik valamilyen fogyatékkal élnek. Ám a teljes sötétséget most tapasztalta meg először, ami felnyitotta a szemét a fény nélkül élők problémáira is.

„A húgom mozgássérült, így a vele átélt nehézségekből merítve sokkal toleránsabbá váltam. Neki hála már tapasztaltam azt, amit most a kiállítás során is, azaz hogy mennyire fontos odafigyelni azokra, akik korlátokkal küzdenek” – mesélte a bájos énekesnő, aki jelenleg két lemezen is dolgozik.

„Markáns élményben volt részem a tárlat során, ami azért lehet hasznos, mert a bőrünkön tapasztaljuk meg mások problémáját. A sötétben jobban megéltem a saját ügyetlenségem, tehetetlenségem, s rá kellett döbbennem, hogy világtalan vezetőnk többet tud és ügyesebben birkózik meg a feladatokkal” – tette hozzá Veronika, aki ősszel Brüsszelbe költözik, hogy a Királyi Konzervatórium kétéves mesterképzésén tanuljon tovább.

A megnyitó konferansziéjaként komolyabb oldalát megmutató Sipos Péter kisfia is tesztelte a Millenárison immáron tágasabb otthonra lelő különleges kiállítást, amely hamarosan kibővül a Láthatatlan Vacsorával és Masszázzsal is.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Hooded computer hacker working on desktop PC computer. P2P and piracy, computer virus and trojans, phishing, malware and ransomware concept with glitch effect.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.