Belföld

Nincs még vége a nyárnak

vihar (vihar)
vihar (vihar)

Megérkezett az országba a beígért hidegfront. Vasárnap délután már húsz fokos különbség volt az ország keleti és nyugati része között. Hétfőre országszerte megszűnik a hőség, de a nyár utolsó napjaira ismét 30 fok körüli maximumok várhatók.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnapra a tartós hőség miatt Békés megyére még a legmagasabb fokozatú, piros, míg Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád és Bács-Kiskun megyére másodfokú, narancsszínű figyelmeztetést adott ki.

Ahogy azonban az Időkép radarján is látszik, északnyugatról délkelet felé markáns hidegfront vonul át az országon, ami véget vet a hőségnek. A záporos zóna nyuugatról lassan kelet felé halad, így az éjszakai óráktól már inkább a Dunától keletre eső területeket érinti majd. Helyenként felhőszakadásszerű záporok is lehetnek, míg a Dunántúlon villámok kísérhetik a heves zivatarokat.

Az északnyugatira forduló szél sok helyen viharossá fokozódhat. Az éjszakai óráktól átmenetileg mérséklődhet a légmozgás, de hétfőn napközben ismételten előfordulhatnak viharos lökések. A hét első napján aztán csökken a felhőzet, megszűnik a csapadék. Napközben alapvetően gomolyfelhős, napos idő ígérkezik, itt-ott záporokkal, zivatarokkal. A legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 27 Celsius-fok között alakul.

Kedden ismét derült, napos idő várható, csapadék nélkül. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 7-14, a legmagasabb 24-29 fok között lesz. Hasonló idő várható szerdán és csütörtökön is, 27-32 fokos maximumhőmérséklettel.

A nyár utolsó napján, pénteken aztán nyugat felől beborul az ég. Ekkor a Dunántúlon már többfelé előfordulhat eső és viharos szél. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 11-17, a legmagasabb 25-32 fok között valószínű.

A jelenlegi előrejelzés szerint szombaton kisebb lehűléssel köszönt be az ősz. Szeptember első napján a legmagasabb nappali hőmérséklet már csak 20-25 fok között várható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik