Belföld

Nyit a didibár

hooters (hooters)
hooters (hooters)

Budapestet is bevették a nagy mellű pincérlányok, akik testhezálló topban és naracssárga sortban feszítenek. A szexi felszolgálókra épült üzleti modell sikerességében eleinte még maguk az alapítók sem hittek.

Bolondok napja volt, pontosan 1983. április 1-je, amikor is hat üzletember, nulla vendéglátóipari tapasztalattal elhatározta, hogy egy olyan szórakozóhelyet nyit, ahonnan biztos nem rúgják ki őket. A terv nem tűnt kérészéletű elhatározásnak, hiszen pár hónapra rá, október 4-én már meg is nyitotta kapuit az első Hooters étterem a kaliforniai Clearwaterben. A „hatosfogat” ugyanis olcsón hozzájutott egy volt nightclubhoz, és annak a helyén alakították ki a vendéglőjüket. Inkább csak poénból, mert biztosak voltak abban, hogy előbb-utóbb csődbe megy, hiszen egyikőjük sem mozgott otthonosan az étterem-bizniszben. De addig is mindent belesuvasztottak a kedvenceikből, és persze amit elbírt a 140 ezer dolláros induló tőke. Vendégváró falatkák? Jöhet! ’50-es, ’60-as évek zenéje? Jöhet! Szexi felszolgálók? Jöhet! No, és persze fa, fa és fa – minden mennyiségben: bárpult, falak, padló, stb. Nemcsak nosztalgiából, hanem mert olcsó volt.

Alkalmanként (pl. sportesemények, jeles napok) változhat az egyenruha színe – Fotó: AFP

A kreatív menüt – amelyet többek között hamburger, szendvics, steak, tengeri herkentyűk és a fő specialitás, a csirkeszárny alkotta – pedig dúskeblű pincérlányokkal igyekeztek kombinálni. Az első Hooters-lányt, Lynne Austint nem volt nehéz becserkészniük, egy fogadás útján tett rá szert a hat tulaj. Egyik nap Floridában a „hatosfogat” kikötött hajójukkal a Clearwater Beachen úszni egyet, illetve megnézni a bikiniversenyt. Egyikőjük pedig fogadott a társaival, hogy felcsábítja a hajóra a győztest, és megkörnyékezi, hogy ő legyen az első Hooters-lány. A fogadást megnyerte, Lynne ugyanis felment vele a hajóra, ahonnan később egy névjegykártyával távozott, „ha esetleg nem válna be a telefonközpontos munkád, hívjál”-szöveggel. Egy hétre rá a Hooters-team a bikiniverseny győztesével bővült, Lynne ugyanis csatlakozott a „hatosfogathoz”, sőt az ő fejéből pattant ki a pincérlányok egyenruhája. Az egyik üzletember szexi titkárnője ugyanis odavolt a joggingért, és innen született meg a felszolgálólányok sportos öltözékük (a fehér top, a narancssárga sort, a fényes nylonharisnya, a fehér zokni és fehér teniszcipő). A fehér, feszülős topra pedig felkerült a Hooters név – amely a népszerű színész-komikus, Steve Martin egyik, 1980-as vicces monológjából származik – és a kidülledt szemű bagoly logo. (A Hooters szó egyrészt utal a bagolyhuhogásra, másrészt a „cicik” angol szlengben használatos kifejezésére.)

Meghódította a világot

Az április 1-jén kifundált ötlet azonban nemhogy nem csődölt be, hanem étteremlánccá nőtte ki magát. Jelenleg 460 Hooterst üzemeltetnek az USA-ban (valamennyi államban van, sőt az Amerikai Virgin-szigeteken és Guam szigetén is), Amerikán kívül pedig 24 másik országban összesen 455 éttermet. Az első, USA-n kívüli Hooterst Szingapúrban nyitották, majd azt követte Ausztrália, Brazília, Kanada, Kína, Costa Rica, Csehország, Németország, Japán, Mexikó, Dél-Afrika, sőt ma már többek között Dél-Koreában és Tajvanon – hétfőtől pedig immár Budapesten is! – is be lehet térni a „didibárba”.

Az étteremlánc három legnagyobb étterme Szingapúrban, Tokióban és a brazíliai Sao Paulóban található. Ami pedig a dúskeblű pincérlányokat illeti, azért akad különbség az amerikai és például a kínai kritériumok között. Pekingben ugyanis a telt idomok helyett inkább a kedvességen, a barátságosságon és a csinosságon van a hangsúly.

A pekingi Hooters-lányok – Fotó: AFP

Tilos a hajgumi és a tetkó

A Hootersben dolgozó pincérlányokra egyébként szigorú előírások vonatkoznak, hiszen kinézetükben, a viselkedésükben egyaránt a világhírű étteremláncot képviselik. Az 52 oldalas Hooters-kézikönyv nemcsak az öltözéküket, megjelenésüket írja elő, hanem a viselkedésüket is. A „didibáros” lányoknak nem lehet bizarr hajviseletük (se frizurában, se színben), mindig kiengedett hajjal kell dolgozniuk, azaz tilos számukra a lófarok. Akárcsak a tetoválás (ha mégis van, mindenképpen el kell takarni az egyenruhával vagy alapozóval), de a piercing (a nyelvpiercing is kizárt!), valamint a hosszú, extrém (mű)körmök, illetve az extrém színű körömlakk (pl. fekete, zöld, lila) ugyancsak tiltólistás.

A Hooters-lány és a Playboy-mogul

A Hooters megalakulásának 25. évfordulója alkalmával összeállítottak egy toplistát a legjobb Hooters-lányokról. A toplistán természetesen Lynne Austin, az eredeti Hooters Girl is szerepelt, valamint Holly Madison is, aki később arról vált ismertté, hogy 7 éven át volt a Playboy-mogul, Hugh Hefner elsőszámú barátnője.

A Hooters-lányok munka közben nem hordhatnak hosszú, nagyméretű fülbevalókat, ékszert pedig szigorú megkötések mellett viselhetnek: maximum 2 fülbevaló/fül, maximum 2 gyűrű/kéz, maximum egy nyaklánc, amely se nem túl hosszú, se nem túl vastag, illetve maximum 2 vékony karkötő. Az egyenruhájuknak mindig tisztának kell lenni, és pontosan passzolnia kell az alakjukhoz. Melltartót viselniük kell, ám az nem lóghat ki a fehér felsőből. A pincérlányok nevének pedig a top bal oldalán kell szerepelniük, de semmiképpen sem szabad provokatív becenevet feltüntetniük.

Elengedhetetlen a folyamatos mosoly- Fotó: AFP

És a legfontosabb: a nagy mosoly! A Hooters-lányoknak folyamatosan mosolyogniuk kell, barátságosan beszélgetni, közvetlenül viselkedni a vendégekkel, akikkel – kérésre – bármikor fotózkodniuk kell. A „minden pillanatban fotogén külső” elváráshoz szükséges, hogy folyamatosan karban tartsák magukat a lányok, a cég ehhez pedig minden eszközt megad, legyen szó akár szolibérletről vagy fitnesztagságról. Elvárás ugyanis a dekoratív, szexi külső, hiszen ez a Hooters-lányok imidzse.

Aki pedig személyesen is meg akar győződni erről, hétfőtől a budapesti Liszt Ferenc téren, a 730 négyzetméteren kialakított Hooters étteremben megteheti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik