Belföld

Ismét rotyog a halászlé a “szögedi híd alatt”

A versenybe szállók fényesíthetik a bográcsokat, ha a Halfőző Érdemrendre vágynak.

A versenyzők a bográcsok tisztítása mellett kezdhetik beszerezni a jó halászléhez szükséges alapanyagokat, ha részt kívánnak venni az ország egyik legnagyobb és legrangosabb gasztronómiai és kulturális rendezvényén, az idei, immár tizenhatodik alkalommal megrendezett, hétvégi, szegedi, Nemzetközi Tiszai Halfesztiválon.

A nagyszabású eseményen a szegedi híd alatt, illetve a versenyzők folyamatos növekedése miatt az újszegedi partfürdőn is minden év szeptemberének első szombat délelőttjén küzdenek egymással a halfőzők, hogy elnyerjék a Frank Sándor Venesz-díjas mesterszakács által alapított Halfőző Érdemrendet.

Az idei fesztivál alatt is a Tisza-partját a halászlé fenséges illata tölti be, miközben rengeteg szórakoztató műsor és vásár várja a látogatókat. A jóféle halakkat sülve, főve is ehetjük. A fesztivál leglátványosabb eleme most is a szegedi rakpart vízi bástyájára felállított Óriás Bogrács, melyben 14 ezer adag halászlét főznek.

A paprikát hozzá most is “szögedi boszorkány” hozza az égből, ejtőernyőn alászállva, míg a jó halászlé alapjához való makói hagyma a Tiszán érkezik. A főzőcske közben a vendégeket hazai borok és pálinkák hozzák hangulatba és rock, country, dixieland, népzene és cigányzene szórakoztatja.

A régi hídtól majdnem az árvízi emlékműig sorakozó kézműves vásár standjai pedig rengeteg portékát kínálnak. Eközben lehet sétarepülni, hőlégballonozni és tutajozni is. A halfesztivál végül tűzijátékkal és a lézershow látványossággal zárul.

A halfesztiválhoz csatlakozott a Somogyi-könyvtár is, melyben augusztus 27. és szeptember 01. között “A szögedi híd alatt…”címmel kamarakiállítás látható, a Somogyi-könyvtár dokumentumaiból és Frank Sándor mesterszakács magángyűjteményéből. A fesztivál részletes eseményeit Program rovatunkban olvashatják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik