Belföld

Tikkasztó forróság: 40 fok lesz a hétvégén

Pénteken és szombaton napos idő és csaknem 40 fokos meleg várható. Vasárnap viszont már többfelé lehet számítani viharos szélre, heves zivatarra, a hőmérséklet maximuma ekkor már néhol csak 23 fok körül alakulhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a tartós hőség miatt péntekre is hat megyére – Baranya, Tolna, Bács-Kiskun, Csongrád, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok – a legmagasabb fokozatú, piros figyelmeztetést adta ki. Ez azt jelenti, hogy ezeken a területeken a napi középhőmérséklet tartósan 27 Celsius-fok felett alakulhat.

Az ország többi területére másodfokú figyelmeztetést adtak ki. A meteorológia szolgálat csütörtökön országos, középtávú előrejelzésében azt írta: pénteken derült, napos idő várható, csapadékra nem kell számítani. Napközben megélénkül, többfelé megerősödik a délnyugati szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 17 és 22, a legmagasabb nappali hőmérséklet 34 és 39 fok között valószínű.

Szombaton is túlnyomóan derült, napos idő várható, csapadék nem valószínű. A délnyugati szél többfelé megerősödik, majd a Dunántúlon északnyugatira fordul. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 19-24, a legmagasabb nappali hőmérséklet 33 és 39 fok között alakul.

Vasárnap eleinte általában napos idő lesz, de a nap folyamán északnyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet, és egyre többfelé várható zápor, zivatar. Az északnyugati szél megerősödhet, helyenként viharossá is fokozódhat. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 18 és 23 fok között alakulhat, a maximum-hőmérséklet pedig országszerte 23 és 36 fok között várható.

Miután a hőség várhatóan szombaton tetőzik, az országos tiszti főorvos az eredetileg péntek éjfélig kiadott hőségriasztását vasárnap éjfélig meghosszabbította.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik