Belföld

Közadakozást hirdetett Székesfehérvár polgármestere a 2013-as Emlékév kapcsán

Szent István örökségének és az 1938-as székesfehérvári országgyűlésnek állít emléket a 2013-as esztendőre tervezett nagyszabású ünnepi programsorozat, melynek kapcsán közadakozást hirdetett Székesfehérvár polgármestere.

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése Ünnepi Emlékévvé nyilvánította a 2013-as esztendőt és döntött a programokat koordináló Emlékbizottság felállításáról. A Szent István halálának 975. és az 1938-as székesfehérvári országgyűlés 75. évfordulója alkalmából szervezett eseménysorozatot az idei augusztus 20-i nemzeti ünnep előestéjén hirdette meg dr. Cser-Palkovics András polgármester és Csurgai Horváth József, a 2013-as Emlékbizottság elnöke.

Az események sorában szerepel a magyar királyok koronázó városainak és a Kárpát-medencei Fehérvár-ak találkozója, illetve az Ünnepi Könyvhét országos megnyitója. Az év legfelemelőbb eseményeként augusztus 14-én Székesfehérvárra érkezik a Szent Jobb, 18-án pedig sor kerül az 1938-as székesfehérvári Országgyűlés emlékrendezvényére. A kiemelt eseményeket köztéri alkotások felújítása és átadása, bélyeg kiadása, kiállítás-megnyitók, könyvbemutatók, tudományos konferenciák, tanulmányi versenyek, vetélkedők, pályázatok és történelmi játszóházak színesítik.

„Annak érdekében, hogy méltóképpen emlékezhessünk államalapító királyunk halálának 975. és az 1938-as székesfehérvári országgyűlés 75. évfordulójára, közadakozást kezdeményeztünk. Önkormányzatunk „Ünnepi Emlékév 2013.” elnevezéssel alszámlát nyitott, ahova 2013. december 31-ig várjuk az adományokat. A beérkezett felajánlásokat az emlékévhez kapcsolódó köztéri fejlesztésekre, felújításokra, a programok megvalósítására kívánjuk felhasználni.” – hangsúlyozta Székesfehérvár polgármestere.

Dr. Cser-Palkovics András szavai szerint az Emlékév kivételes esztendő lesz Székesfehérvár életében, ami akkor lehet teljes, ha minél többen csatlakoznak hozzá. A polgármester kiemelte: „Arra szeretnénk biztatni a város lakóit, hogy széles körben vegyenek részt az eseményeken, a közadakozáshoz pedig bárki csatlakozhat belátása és anyagi lehetőségei szerint!”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik