Belföld

Közadakozást hirdetett Székesfehérvár polgármestere a 2013-as Emlékév kapcsán

Buthy Lilla
Buthy Lilla

2012. 08. 24. 10:03

Szent István örökségének és az 1938-as székesfehérvári országgyűlésnek állít emléket a 2013-as esztendőre tervezett nagyszabású ünnepi programsorozat, melynek kapcsán közadakozást hirdetett Székesfehérvár polgármestere.

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése Ünnepi Emlékévvé nyilvánította a 2013-as esztendőt és döntött a programokat koordináló Emlékbizottság felállításáról. A Szent István halálának 975. és az 1938-as székesfehérvári országgyűlés 75. évfordulója alkalmából szervezett eseménysorozatot az idei augusztus 20-i nemzeti ünnep előestéjén hirdette meg dr. Cser-Palkovics András polgármester és Csurgai Horváth József, a 2013-as Emlékbizottság elnöke.

Az események sorában szerepel a magyar királyok koronázó városainak és a Kárpát-medencei Fehérvár-ak találkozója, illetve az Ünnepi Könyvhét országos megnyitója. Az év legfelemelőbb eseményeként augusztus 14-én Székesfehérvárra érkezik a Szent Jobb, 18-án pedig sor kerül az 1938-as székesfehérvári Országgyűlés emlékrendezvényére. A kiemelt eseményeket köztéri alkotások felújítása és átadása, bélyeg kiadása, kiállítás-megnyitók, könyvbemutatók, tudományos konferenciák, tanulmányi versenyek, vetélkedők, pályázatok és történelmi játszóházak színesítik.

„Annak érdekében, hogy méltóképpen emlékezhessünk államalapító királyunk halálának 975. és az 1938-as székesfehérvári országgyűlés 75. évfordulójára, közadakozást kezdeményeztünk. Önkormányzatunk „Ünnepi Emlékév 2013.” elnevezéssel alszámlát nyitott, ahova 2013. december 31-ig várjuk az adományokat. A beérkezett felajánlásokat az emlékévhez kapcsolódó köztéri fejlesztésekre, felújításokra, a programok megvalósítására kívánjuk felhasználni.” – hangsúlyozta Székesfehérvár polgármestere.

Dr. Cser-Palkovics András szavai szerint az Emlékév kivételes esztendő lesz Székesfehérvár életében, ami akkor lehet teljes, ha minél többen csatlakoznak hozzá. A polgármester kiemelte: „Arra szeretnénk biztatni a város lakóit, hogy széles körben vegyenek részt az eseményeken, a közadakozáshoz pedig bárki csatlakozhat belátása és anyagi lehetőségei szerint!”

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

AACHEN, GERMANY - JANUARY 22: German Chancellor Angela Merkel and French President Emmanuel Macron sign the Aachen Treaty on January 22, 2019 in Aachen, Germany. The treaty is meant to deepen cooperation between the countries as a means to also strengthen the European Union. It comes 56 years to the day after then German Chancellor Konrad Adenauer und French President Charles de Gaulle signed the Elysee Treaty, or Joint Declaration of Franco-German Friendship. (Photo by Sascha Schuermann/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.