Belföld

Kettős Mérce: Az Orbán-kormány is hibázott

A Heti Válasz legutóbbi száma 3 oldalas cikkben hozza, hogy a Bajnai-kormány és Szeged önkormányzata miatt került veszélybe a többmilliárdos szegedi szuperlézer terve.

Ebben van is némi igazság, de ez nem a teljes sztori – írja a Kettős Mérce. A cikk hosszan sorolja az előző kormány, a projektcég és Szeged hibáit, csak azt felejti el megírni, hogy a cég vagyonkezelője a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, ő felelős a történtekért.

A Heti Válasz többek között azt rója fel, hogy magas a vezető bérezése, az ELI-HU 2012 januárjáig nem készítette el a beígért dokumentációkat, így veszélybe került a projekt az EU-nál. A honlapon féléves az utolsó hír, miközben nagy pénzeket költöttek kommunikációra. Illetve azt is sérelmezik, hogy a kormány azért nem tudott támogatást adni 2011 novemberében a lézerkutató központnak, mert az előző évben negatív volt a tőkéje a vállalatnak. Sajnos a cikk szerzője nem teszi hozzá, hogy ez a kormányváltás előtt vagy után volt.

Ahogy azt sem, hogy ugyan a cikk szerzője alaposan végignézte a honlapot, de a cikkben sehol sem írja le, ami ott található, vagyis azt, hogy a cég vagyonkezelője a  a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. A cikkben csupán annyi szerepel, az alapító Szeged városa, a Szegedi Tudományegyetem és az állam. Az már kimaradt, hogy a vagyonkezelő nem a szegedi intézmények közül kerül ki, hanem maga az állam az. Ahogy az is kimaradt, hogy váltás volt a cég élén: 2011. március 8-án nevezett ki az Orbán-kormány egy új vezetőt a cég élére, aki azóta se csinált semmit. Persze azt, hogy nem csinálnak semmit a Heti Válasz is megírta – csak még egyszer mondjuk: azt felejtették ki, hogy az új vezető már a kormányváltás után érkezett az ELI-HU élére, és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium nevezte ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik