Belföld

Koronás Park létesülhet a volt Vidámpark területén

Pályázati támogatással valósítanák meg a nagyszabású fejlesztést.

Több régi adósság mellett a Vidámpark területének rendbehozatalát is kiemelt feladatának tekinti Székesfehérvár Önkormányzata. A több mint két évtizede üresen álló terület hasznosításához most pályázatot nyújt be a város. A Fehérvár kialakulásának történetét bemutató „Koronás Park” terveit szerdán egy prezentáció keretében mutatták be a fejlesztésben érintett országgyűlési és önkormányzati képviselőknek. A találkozóra dr. Cser-Palkovics András polgármester meghívta Vargha Tamás és Törő Gábor országgyűlési képviselőket, valamint Gyóni András, Knizse Gyula és Szigli István önkormányzati képviselőket.

“Egy nagyszabású pályázat benyújtására készülünk, amely nemcsak összegében lesz jelentős. Mivel a Vidámpark területének „felélesztéséről” van szó, ezért szimbolikus jelentőséggel is bír ez a fehérváriak számára. Meggyőződésem, hogy a „Koronás Park” egy olyan fejlesztés, amely nemcsak a turisták, hanem az itt élők számára is fontos. Főleg a gyermekekre és a gyermekes családokra gondoltak a tervek kidolgozói, valamint Székesfehérvár koronázóvárosként betöltött történelmi szerepe is megjelenik majd a tematikus parkban. Azt hiszem, ez egy olyan pályázat, amelynek megvalósítása egy jó közösségi ügy és amelynek támogatására partnerséget kértem Vargha Tamás és Törő Gábor országgyűlési, valamint Gyóni András, Knizse Gyula és Szigli István önkormányzati képviselőktől.” – mondta el a szerdai találkozóról dr. Cser-Palkovics András polgármester.

A pályázat részleteit Batáry Regina, a Polgármesteri Hivatal Beruházási Irodájának vezetője ismertette. Mint elhangzott: A „Turisztikai attrakciók és szolgáltatások fejlesztése a konvergencia régiókban” című pályázaton indul el Székesfehérvár Önkormányzata. A beadásra kerülő projekt becsült megvalósítási költsége 352,5 millió forint, amelyet teljes egészében a pályázati támogatásból szeretnének biztosítani. A „Koronás Park” 1,8 hektáros területen valósulna meg a volt Vidámpark területén, olyan egységet alkotva a Rózsaligettel és a Csónakázó-tóval, amely a város szívében, mégis zöldövezetben nyújt kikapcsolódási lehetőséget.

A pályázat alapvető célja az Új Széchenyi Tervvel összhangban a turisták számára vonzerőt, élményeket, időtöltési lehetőségeket nyújtó turisztikai attrakciók, valamint szolgáltatások fejlesztése. Szeretnék, ha nőne a városba látogatók száma és az itt eltöltött tartózkodási idő is. A fejlesztés emellett a Székesfehérváron élőket is szolgálja, hiszen a „Koronás Park” a gyermekeknek, a mai kor fiataljainak és az érdeklődő felnőtteknek nyújthat a modern eszközök, innovatív megoldások segítségével múzeumokon kívüli kulturális élményt.

A különböző korosztályok számára történelmi attrakciókkal is készülnek, így például lovagi hétpróba, középkori mesterségek megismertetése, valamint középkori gyerekjátékok, múzeumpedagógiai és népművelő programok várják majd a látogatókat. A parkban az aktív időtöltéshez A Szabadművelődés Háza alkalmazottai, valamint a Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. munkatársai, és a tevékenységbe bevont turisztikai szolgáltatók, mint animátorok nyújtanak segítséget. Élő-Képes krónika, történelmi attrakciók, túrák és vetélkedők, valamint foglalkozások segítik átélni a történelmi korszakokat. Az ismeretterjesztés mellett fontos szempont, hogy az ide látogatók feltöltődve távozzanak, miközben átélik a város történelmi múltjának felemelő, vagy éppen mulatságos jeleneteit, megismerik legendáit.

Vargha Tamás országgyűlési képviselő, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke szerint is példaértékű a kezdeményezés. Ő azt emelte ki, hogy ez az izgalmas park nemcsak a fehérvári gyerekek körében, hanem egész Fejér megyében is népszerű lesz majd. Törő Gábor országgyűlési képviselő is támogatásáról biztosította a beruházást. Szerinte a turizmus területén a város fejlődése azért jó, mert a környék kistelepüléseinek a fellendülését is szolgálhatja.

Szigli István önkormányzati képviselő arról szólt: a szedreskertiek örömmel fogadják, hogy a volt Vidámpark területét sikerülhet rendbe tenni. Kiemelte, hogy a környéken új parkolóhelyeket is kialakítanak majd. Knizse Gyula önkormányzati képviselő is örömét fejezte ki, hogy végre történik valami a területen. Mint mondta, a tervezőknek sikerült a Királyi Séta projektből is több elemet átemelni. Gyóni András önkormányzati képviselő arról beszélt, hogy a rendezetlen területből egy rendezett koronás park létesülhet. Ennek nemcsak képviselőként, hanem történelemtanárként is örül. “Biztos vagyok abban, hogy ha a felsősökkel kimegyünk majd a parkba, akkor fel tudjuk eleveníteni a város történelmének főbb állomásait és könnyebb lesz megszerettetni a történelmet a gyermekekkel.”

A pályázatot augusztus 31-éig kell benyújtani, melyről egyfordulós eljárásrendben, egyszakaszos bírálati folyamat keretében dönt a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség. Sikeres pályázat esetén akár már jövő augusztusban-szeptemberben megnyithatja kapuit a “Koronás Park”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik