Belföld

Folytatódik a hőség, Győr megyében zápor és zivatar

Csütörtökön is folytatódik a rendkívüli hőség, de már több helyen várható zivatar, amelyet viharos szél, jégeső, felhőszakadás kísérhet.

Vasárnap éjfélig meghosszabbította a hőségriasztást az országos tiszti főorvos – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat csütörtökön.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint szombaton tetőzik a hőség, enyhülés csak vasárnaptól várható, de az ország délkeleti részében még aznap is 35-36 fokig emelkedhet a hőmérséklet. Ezért döntött úgy az országos tiszti főorvos, hogy a korábban péntek éjfélig elrendelt, második fokozatú riasztást meghosszabbítja.

A jövő hét közepén ugyan ismét erősödik a nappali felmelegedés, de a legmagasabb hőmérséklet előreláthatólag már nem emelkedik 30 fok fölé, és a középhőmérséklet is 25 fok alatt alakul – áll a közleményben.

Korábban:

A meteorológiai szolgálat szerdán figyelmeztető előrejelzésében azt írta: csütörtökön az ország északi felén 1-2 fokkal mérséklődik a nappali felmelegedés, de az Alföld középső és déli részén, valamint a Dunántúl délkeleti részén továbbra is 27-28 fokos középhőmérséklet várható. A hőmérséklet csúcsértéke 31 és 37 Celsius-fok között alakulhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Baranya, Tolna, Bács-Kiskun, Csongrád, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megyére a tartós hőség miatt csütörtökre is a legmagasabb, piros figyelmeztetést adta ki, ami azt jelenti, hogy ezekben a megyékben a napi középhőmérséklet tartósan 27 Celsius-fok felett alakulhat. Az összes többi megyére narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adtak ki, a napi középhőmérséklet tartósan 25 fok felett alakulhat.

Csütörtök napközben eleinte inkább északkeleten (Észak-Magyarországon és az Alföld északkeleti részén) várható helyenként zivatar. A legvalószínűbb forgatókönyv szerint csütörtök kora estétől nyugat felől zivatarok alakulnak ki, melyek a Dunántúl északi feléről kelet felé haladnak. Így estétől, késő estétől Pest megyében, illetve Észak-Magyarországon ismét jobb eséllyel alakul majd ki zivatar.

A zivatarokat várhatóan viharos (az óránkénti 60-70 kilométeres erősséget is meghaladó) szél kíséri. Néhol azonban heves zivatar is kialakulhat, amelyet akár óránkénti 90 kilométeres erősségű szél, 2 centiméter átmérőjű jég, illetve felhőszakadás kísérhet, mely során rövid idő alatt akár 25-30 milliméter csapadék is hullhat – írta a meteorológiai szolgálat figyelmeztetésében.

A várható heves zivatar, illetve felhőszakadás miatt több megyére citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat.

A tartós hőség miatt az országos tiszti főorvos kedd déltől péntek éjfélig másodfokú hőségriasztást rendelt el. Az előrejelzések szerint pénteken 38, szombaton akár 39 fokot is mérhetünk, a kánikula érzékelhetően csak vasárnap vagy jövő hétfő körül mérséklődik. Vasárnapra 24-36, hétfőre viszont már csak 21-26 Celsius-fokos maximumértékek várhatók.

Ajánlott videó