Belföld

Eladósodottság: riasztó megyei mutatók

A Végrehajtási Károsultak Fogyasztóvédelmi Egyesület elemzése szerint az elmúlt fél évben jelentősen változtak a Fejér megyei lakosság eladósodottsági mutatói.

A legfontosabb, hogy a megye eladósodottsági adataiban jelentős változások álltak be – és ezen belül is figyelmet érdemel, hogy térségünk az eddigiekhez képest a megyék eladósodottsági sorában előrébb lépett. Egyre több végrehajtási eljárás indult az elmúlt fél évben Fejérben – elsősorban a közüzemi tartozások miatt –¸ általános tapasztalat, hogy ezek sok esetben magukkal rántják a jelzáloghiteleket is. Szintén figyelmeztető jel, hogy a pénzintézetek a korábbinál  könnyebben csatlakoznak egy-egy közüzemi-, közös költség- és egyéb tartozások miatt elindított végrehajtási eljáráshoz – összességében úgy tűnik, a lakosság már felélte tartalékait.

A BVKFE új érékelésében több fontos, a fentieket erősítő adattal szolgál: országos viszonylatban például a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara utólagosan készített statisztikái szerint tavaly mintegy 434 ezer végrehajtási ügy indult, a követelés főösszege 664,6 milliárd forint volt. Fontos tényező, hogy az eljárások 85 százaléka félmillió forint alatti követelés, míg csupán 1 százaléka éri el a 10 milliós limitet.A főszámok az arányok tekintetében az idei esztendő első felében csaknem 20 százalékkal (!!!) növekedtek – az egyesületi értékelés szerint ennek legfőbb oka,  hogy a lakosság tartalékai elfogytak, és már a középréteg egy része is anyagi gondokkal küszködik.

Fejér megyében a lakossági eladósodottsági adatok a következőképpen alakulnak, tudatta Kovács László főtitkár: a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva az esztendő derekára a tartósan bedőlt hitelek száma 12 ezer 600 konstrukcióról 15 ezer fölé növekedett: a bedőlt hitelek családonként négy főt számolva mintegy 62 ezer lakost érintenek közvetlenül – és drámaian.

Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a kilakoltatási kvótának köszönhetően csak az ügyek kisebb része jut el idén a kilakoltatási szakaszig – a PSZÁF adatai szerint jelenleg Fejér megyében 4259 ingatlan vár árverésre. Az első negyedévben 129, a második negyedévben 149 családot lehet kilakoltatni. A riasztó becslések szerint a harmadik negyedévben 160, míg az utolsó negyedévben 180 kilakoltatás várható.

A tendenciák kontúros képe csak nagyobb távú összehasonlítás nyomán rajzolódik ki. Lássuk: országos viszonylatban az öt évvel ezelőtti 194 ezer 482 indított végrehajtási eljárás száma tavaly év végéig emelkedett a már említett 434 ezres csúcsig – ez csaknem 120 százalékos emelkedést jelent országosan. És még egy figyelmeztető adat: az adósságspirál fontos jellemzőjének tartott 90 napot meghaladó tartozások a tavalyi 147 ezerről ez év májusáig 170 ezerre nőttek országosan.2011-ben országosan 2769 árverés volt eredményes. A kitűzött árverések száma 9,1 százalékponttal növekedett.

A fogyasztóvédelmi egyesület elemzése szerint jelentős szempont az is, hogy letisztázódott, mely rétegek részére nem sikerült még megnyugtató adósmentős intézkedést tennie a kormányzatnak. Aki tudott vagy akart, az elmúlt évben már végtörlesztett. Azok jártak jól, akik ezt saját forrásból tudták megoldani. Akik csak simán forint-hitelre váltottak, azok még rosszabb helyzetbe kerültek, mint amilyenben voltak. A forintosítással és a 25 százalékos tartozás elengedésével a szigorú feltételrendszer miatt csak 1-2 ezren tudtak élni. Az új típusú árfolyamgát igénybevétele még jelenleg is folyamatban van – ez az átmeneti könnyítéssel ideiglenesen sok családot megmenthet.

Az előzetes információk szerint a megyében csak nagyon korlátozott lehetőségek vannak a kilakoltatottak elhelyezésére; a kisebb települések egyáltalán nem rendelkeznek ideiglenes lakhatást biztosító feltételekkel, de ez a nagyobbaknál is csak korlátozottan áll rendelkezésre.A Banki és Végrehajtási Károsultak Fogyasztóvédelmi Egyesület több új megoldási javaslatot juttatott el az illetékesekhez – emellett az egyesület az egész országban ingyenes tanácsadást biztosít a bajba jutottaknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik