Belföld

Botka: Orbánék hibásak a szegedi lézerprojekt csúszásáért

Szeged polgármestere szerint nem a város és a Bajnai-kormány, hanem a jelenlegi hatalom tehető felelőssé az EU-s támogatást élvező projekt csúszásáért.

Botka László erről azután beszélt, hogy a Heti Válasz azt írta: „Több, az uniós tudományos nagyberuházás megvalósítását veszélyeztető banális hiba történt a szegedi lézerprojekt előkészítése során”. A lap szerint „Szeged – a város és a tudományos irányítást magához ragadó Szegedi Tudományegyetem (SZTE) – nem kellő megalapozottsággal bujtotta fel a politikát az ELI-ügy támogatására.

Botka szerint azonban nem az előző, hanem a mostani vezetés, az Orbán-kormány felelős a csúszásért. A polgármester azzal kapcsolatban, hogy a projektet előkészítő ELI-HU Nonprofit Kft. vezetője túl a szabályzatban meghatározott összegnél többet kap megjegyezte: a vezető fizetését már az Orbán-kormány idején állapították meg.

Botka szerint Orbánék tehetnek arról is, hogy az ELI-HU saját tőkéje mínuszba került, és emiatt nem kaphat uniós támogatást. Mint azt a polgármester elmondta: a Bajnai-kormány egymilliárd forintot adott a Kft.-nek, de annak kifizetését a kormányváltás után azonnal felfüggesztették, és azért fordult a cég negatívba, mert azt a pénzt nem kapták meg.

A Heti Válasz cikkében szereplő talajproblémákkal kapcsolatban Botka megjegyezte: maga a földterület az államé, Szegednek ahhoz semmi köze. Ezzel együtt alapos talajmechanikai vizsgálatokat végeztek a területen, és megfelelőnek találták az építkezésre. A csúszás ellenére Botka úgy gondolja, hogy bár veszélybe került, nagyon bízik benne hogy a projekt megvalósul. A Hír24 kérdésére  kiemelte: nemcsak Szegeddel, hanem Magyarországgal tenne rosszat az Orbán-kormány, ha az EU-támogatást élvező kutatóintézetet az ígéretekkel szemben nem tudják idehozni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik