Belföld

Ünnepi Emlékév 2013

Szent István halálának 975. évfordulóját Székesfehérvár emlékévvé nyilvánítja. Az első király által alapított város Magyarország történelmében betöltött szerepe miatt feljogosít minden fehérvárit arra, hogy büszkén viselje az örökséget, és maradandót alkosson múltja emlékére a jövő nemzedékeinek.

Az ünnepek alatt ismertette Cser-Palkovics András polgármester a jövő esztendő tervezett programjait, amikor meghirdette az önkormányzat akaratát: ünnepi időszak vár minden fehérvárira, az Emlékév 2013.

„A jeles év tiszteletére közadakozást hirdet az önkormányzat, hogy minél több épített emlék, felújítás jöhessen létre városunkban Szent István halálának 975. és az 1938-as székesfehérvári országgyűlés 75. évfordulójára. Az Ünnepi emlékév 2013 elnevezéssel megnyitott alszámlára 2013. december 31-ig várják az adományokat.

A város szívében álló sír felkiáltójelként emlékeztet és figyelmeztet annak az örökségnek a súlyára, melyet Szent István hagyott az utókorra. Az utókor úgy lehet méltó a nagy elődökhöz, úgy erősítheti tovább az ezeréves államot, ha a felejtés helyett emlékezik, emelt fővel és tiszta szívvel – mondta a bejelentéskor a polgármester. Cser-Palkovics András így folytatta: a nagy király tudta, ha van összefogás, akkor a viszályok közepette is megmarad a nemzet, és ez a nemzet erős államot teremt. De ha nincs közös cél, ha nincs egység, akkor nem lehet bizakodva tekinteni a jövőbe. A fehérváriak mindig is bizonyították, hogy képesek a közös célokért összefogni és megdolgozni. Most is erre kérem Önöket!

Székesfehérvár közgyűlése 2011 januárjában döntött egy Emlékbizottság felállításáról az emlékévvel kapcsolatos előkészítési feladatok elvégzésére. A testület elnöke Csurgai Horváth József, a Városi Levéltár igazgatója. Tagjai: Kohutné Simon Erika, a Vasvári Pál Gimnázium tanára és a Középiskolai Humán Munkaközösség elnöke, Bobory Zoltán, a Vörösmarty Társaság elnöke, Laczkó Gábor, a Vasvári Pál Általános Iskola igazgatója, Poklosi Péter, a Városvédő és Szépítő Egyesület elnöke, Újváry Gábor történész, a Kodolányi János Főiskola rektorhelyettese és Mózessy Gergely, az Egyházmegyei Gyűjtemény igazgatója, a megyés püspök képviseletében.

A történelem igazolta már, hogy csakis összefogással válhatnak valóra álmaink. Kérem Önöket, fehérváriakat, tegyük együtt sikeressé és emlékezetessé az előttünk álló emlékévet!” – mondta Cser-Palkovics András.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik