Belföld

Orbán helyre tette Ádert

áder jános-olimpikonok köszöntése (ingyenes, )
áder jános-olimpikonok köszöntése (ingyenes, )

A Blikk szerint az államfőt az augusztus 20-i ünnepségen a kormányfő félreállította, a szabály szerint.

A Puskás-stadionban megrendezett olimpikonok találkozóján, beszéde után a köztársasági elnök a pódiumon éppen a kormányfő elé állt – írja a Blikk a rendezvényen készült fotójára hivatkozva. A lap szerint Orbán Viktor nem megkerülte Áder Jánost, hanem mindkét kezével megragadta, és egy határozott mozdulattal arrébb tolta, amit a köztársasági elnök rezzenéstelen arccal fogadott. Arra lépett, amerre a miniszterelnök igazította, balra. Ennek protokolláris okai vannak – írja a Blikk.

A lap megkérdezett egy szakértőt, aki szerint a köztársasági elnök jobb oldalán kell állnia a miniszterelnöknek. Görög Ibolya azt mondta, hogy a két közjogi méltóság valószínűleg van olyan viszonyban, hogy a kormányfő finoman arrébb tolhatja az államfőt. Ez nem a köztársasági elnök, hanem a protokollosok hibája. Nekik kell elmondaniuk előre, ki hova álljon, nekik kell vezényelniük, nem pedig a politikusnak kell szólnia, hogy figyelj már, ne állj elém – tette hozzá a protokollszakértő.

Áder János klasszikus államfői szerepet töltött be május 10-i beiktatása óta – tartalmazza a Nézőpont Intézet elemzése a köztársasági elnök első száz napjáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik