Belföld

Muflonból a Holdsugárba

Muflon (Muflon)
Muflon (Muflon)

A csütörtöki benzináremelés kapcsán utánanéztünk, mivel érdemes elindulni Budapest egyik végéből a másikba. Cikkünkből az is kiderül, le kell-e fogyni ahhoz, hogy olcsóbban utazzunk.

Kapcsolódó cikkek

Újabb üzemanyag-áremelés jön, nemsokára akár 460 forintot is elérheti a benzin ára. Ennek kapcsán utánajártunk, milyen közlekedési eszközzel érdemes elindulni Budapest vagy az ország egyik végéből a másikba, illetve azt is megnéztük, milyen trükkökkel lehet csökkenteni autónk fogyasztását.

Az üzemanyagköltségnél a csütörtöktől érvényes 438 forintos átlag benzinárral számoltunk. Ennél olcsóbban is tankolhatunk, de ahhoz ide kell kattintani.

Muflon és Holdsugár

Tegyük fel, hogy valaki Budapest második kerületében, Bruce Willis egykori villájától nem messze, Adyliget legszélén, a Muflon utcában lakik. Tegyük fel, hogy egy szép házban. Tegyük fel, hogy innen szeretne eljutni a főváros másik végébe, a rákosmentei Holdsugár utcába, mert ott lakik a nagymamája.

Kocsival ez a táv az M0-son keresztül 50 kilométer, nagyjából 1 óra alatt megtehető. Egy átlagos fogyasztású autó nagyjából 2160 forint benzint eszik ez idő alatt. Ha elég bátor ahhoz a nyájas Muflon utcai, hogy átautózzon a budapesti belvároson, akkor – bár a távolság lecsökken 36,6 klométerre – az utazási idő akármennyire is megnőhet, benzinköltség is kiszámíthatatlanná válik a forgalmi dugók miatt.

Természetesen tömegközlekedéssel is el lehet jutni a fent jelzett A pontból a B-be. Ehhez öt BKV-jegy, egy kilométer gyaloglás és 2 óra 21 perc szabadidő szükségeltetik. Az összes költség így – bérlet nélkül, vonaljegyekkel – 1600 forint.

Ha valaki egy egész munkanapot szeretne rászánni, épp nincs mit csinálnia, távgyaloglásra gyúr vagy szimplán őrült, akkor természetesen sétálva is elérheti Rákosmentét. A gyalogúton 34,9 kilométert kényelmes tempóban 7 óra 11 perc alatt lehet megtenni. Bár a sétának ugyebár valódi költsége nincs, járulékosan lehet számolni pár forintot üdítőre, szendvicsre és pszichológusra.


View Larger Map

Nagykanizsából Záhonyba

Nagykanizsán lakik és meglátogatná Bözsi nénikéjét Záhonyban? Nem tudja, mivel induljon útnak? Szóljon és segítünk!

Ha autóval utazna, az 515 kilométer, nagyjából 5 óra 7 perc. A benzinköltség (átlagfogyasztás, átlag benzinár ás átlagsofőr esetén) kábé 19 700 forint. Ehhez még jön az autópályamatrica (2975), összesen 22 675.

Természetesen vonattal is mehet, ott a szendvicsezés is könnyebb, max néha büdös van. Első osztályon a jegy 8000 forint, másodosztályon 6400. A menetidő – két átszállással – csaknem 9 óra. Az extrém sportokat kedvelők választhatják a 6 átszállásos megoldást is 13 óra 40 perces menetidővel és másodosztályon 9590 forintos jegyárral.

Az utat – elvileg(!) – gyalog is meg lehet tenni (Risztov Évának tuti, hogy úszva is sikerülne). A Google számításai szerint mindez 105 órát venne el az életéből. Ha útközben elütik, többet.

Drága a tankolás? Fogyózzon!

Az interneten számtalan trükköt találni arra, hogy lehet spórolni az üzemanyaggal.

Például:

  • kerüljük a felesleges indulásokat, megállásokat;
  • ne fékezzünk hirtelen;
  • ne száguldozzunk;
  • 25 másodperc várakozás után inkább állítsuk le a motort;
  • légkondit csak akkor használjuk, ha nagyon kell;
  • ne melegítsük az autót álló helyzetben;
  • tankoljunk többet, ne többször;
  • rövid utakra ne induljunk el autóval;
  • figyeljünk rá, hogy minden kilogramm növeli a fogyasztást: tehát indulás előtt vagy pakoljunk ki minden feleslegeset autónkból vagy kezdjünk idült fogyókúrázásba.

 

Ha érdekli, mikor szaladhat el még jobban az üzemanyagár, illetve, hogy minek kell történnie a világban ahhoz, hogy elérjük az 1000 forintos benzint, akkor ide kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik