Belföld

Megbüntették Áder hivatalát

Ader-Janos-Belecskan(3)(210x140)(1).jpg (Áder János Belecskán)
Ader-Janos-Belecskan(3)(210x140)(1).jpg (Áder János Belecskán)

2,5 millió forintra bírságolta a Köztársasági Elnöki Hivatalt a Közbeszerzési Döntőbizottság, miután az állami kitüntetések megtervezéséhez és legyártásához egyetlen tárgyalópartnert hívott meg, jelesül a Metal-Art Zrt.-t. A munkáért 180 milliót fizetett volna a KEH – írja az Index.

A portál szerint a KEH hat év alatt fizetett volna ennyit az évi néhány tucat Magyar Szent István Rend és a Magyar Becsület Rend éremért. A hatóság a közbeszerzési törvénybe ütközőnek ítélte az eljárást, amelyet nagy értékű és súlyos jogsértésnek ítélt. A bírságot azonban csak 2,5 millió forintban határozta meg, mivel a KEH-et együttműködőnek ítélte, és a kifizetések sem történtek még meg.

A Köztársasági Elnöki Hivatal a lap szerint az eljárását azzal indokolta, hogy még 2006-ban kötött egy olyan keretszerződést, amely után csak a Metal-Art Zrt.-t hívhatta meg ajánlattételre. Arra is hivatkoztak, hogy nem hívhattak meg mást, mivel a nyertes cégnek tisztában kell lennie a történelmi előzményekkel, ezért csak magyar tulajdonú vállalkozás jöhetett szóba.

Érvelésük szerint a Metal-Art a korábbi Állami Pénzverde jogutódjaként könnyen igazolhatja korábbi kitüntetések nemesfémtartalmát, és kellő referenciával, megfelelő képekkel és szakemberekkel rendelkezik. Mindemellett a hivatal arra is hivatkozott, hogy csúszásban voltak az augusztus 20-i állami ünnep előtt.

A cikk szerint a Metal-Art Zrt. a csődben lévő Vegyépszer egykori elnök-tulajdonosának, Nagy Eleknek az érdekeltségébe tartozik, és az elmúlt évet 4,46 milliárd forintos árbevétellel zárta.

Az MTI megkereste az üggyel kapcsolatban a Köztársasági Elnöki Hivatalt. Azt ígérték, csütörtökre alakítják ki álláspontjukat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik