Belföld

Kezdődik az iskola, ürül a persely

Füzet- és tankönyvcsomag, tolltartó és iskolatáska – csak néhány a kötelező kellékekből, melyek a tanév eleji kiadásokban szinte mindig szerepelnek.

Már csak néhány napjuk maradt a diákoknak, hogy pihenjenek, aztán indul a hajtás – kisebb megszakításokkal és szünetekkel – egészen jövő nyárig. A tanévkezdést nemcsak a tanulók, de a szülők sem szeretik, hiszen óriási terheket ró egy családra a szeptember, a tanszereken túl ugyanis új cipő, kabát és tornacucc is kell. A kiadások jelentős hányadát a tankönyvcsomag hasítja le, melyek ára évfolyamonként változik, attól függően, hogy a szett tartalmaz-e idegen nyelvi köteteket. A csomagok néhány ezer forinttól a tízezres nagyságrendig kúszhatnak, ami igencsak kiüríti azt a bizonyos malacperselyt. A győri oktatási intézményekben már megkezdődött a tankönyvek kiosztása, a Fekete István Általános Iskolában hétfőtől naponta minden évfolyam minden osztálya hazaviheti a kiadványokat.

Az adyvárosi központban a pedagógusok és a vezetőség igyekezett a lehető leggazdaságosabban összeállítani a kötegeket. „Iskolánkban 8500 forinttól egészen 14 ezer forintig vásárolhatják meg a szülők a korosztálynak megfelelő tankönyveket, ami első hallásra soknak tűnik, de így is mi vagyunk az egyik legolcsóbb intézmény Győrben. A pedagógusok ajánlásával, az igazgatónk a tankönyvfelelőssel karöltve állította össze a csomagokat, de ehhez a szülői munkaközösség beleegyezése is kellett. Számos költségcsökkentő lépést próbáltunk bevezetni ebben az esztendőben is, így például az egészen kicsiknek nem rendelünk nyelvkönyveket, az ének-zenei kiadványokat az intézmény könyvtárából kapják a gyerekek, az angol és német köteteket és munkafüzeteket pedig általában két évig használják a feketések. Ugyanakkor februárban minden család kapott egy listát, amelyen bejelölhette azt a könyvet, amely megtalálható a háztartásukban, így azt nem kellett külön megrendelniük, nyugodtan lapozhatják a diákok a használt példányokat is” – mondta a Győr24-nek Németh Péter, a vuksuli igazgatóhelyettese.

A korábbi évek gyakorlatához igazodva, ingyenes tankönyvet a tartósan beteg tanulók, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő diákok, a sajátos nevelési igényű fiatalok és a három- vagy többgyermekes családok igényelhettek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik