Belföld

Ilyen még nem volt: Jézus interaktívan

Legenda és valóság - a teológusok Jézusról szóló szegedi, nemzetközi vitája az interneten is követhető.

Ilyen jellegű eseményt még sehol sem tartottak – emelte ki a Szeged24-nek szegedi rendezvény igazgatója. Ahogy arról korábban beszámoltunk : Közép-Kelet-Európa legnagyobb biblikus konferenciáján csütörtök estig Jézusról és alakjának az idők során bekövetkezett változásáról tanácskoznak a világ számos részéről érkezett hittudósok a szegedi Gál Ferenc Hittudományi Főiskolán. A teológusok vitáját az interneten, a tanácskozás honlapján bárki nyomon követheti.

” Az igazi Jézus ugyanaz, de személyiségének megítélése válltozik, és ennek a változásnak mintegy egy évszázados képét vizsgálják meg a neves teológusok a szegedi konferencián, amelyen rajtuk kívül több mint érdeklődő is személyesen részt vesz” -mondta a Szeged24-nek a konferencia igazgatója. Dr. Benyik György azt is elárulta: túl a kuriózum jellegén, azért választották épp Jézust az idei, már 24. alkalommal megrendezett Nemzetközi Biblikus Konferencia témájának, mert a pápa az idei évet hirdette meg a “Hit Évének”, és “Jézus alakja a hitre motíválja az embereket”. Másrészt fontos az is, hogy párbeszéd alakuljon ki Jézusról a különböző hitvallások között. Dr. Benyik György elmondta: a Jézus-kép ma is sokszínű, erőteljes viták vannak róla, a Názáreti személye sokkal érdekesebb az emberek számára, mint az egyház.

Dr. Benyik György

Jézus személyisége nagyon összetett, megértése nem egyszerű. Ezt a megértést a laikus emberek számára nehezíti, hogy a mai, infokommunikációs világban a nyilvánosságban számos mendemondta kering folyamatosan róla, kezdve attól, a nemrégi hírig, hogy megjelent Indiában, addig, hogy sírja Japánban van- sorolta a példákat a konferencia igazgatója.

Dr. Benyik György szerint ezért is lehet az, hogy az emberek egy része irracionálisan próbálja megérteni Jézust. Ezzel párhuzamosan szerinte Jézus “kapaszkodó” is a mai emberek számára, akik “leginkább krízishelyzetben ismerik fel a Jézus-hit talán legfontosabb mai üzenetét, hogy a szenvedés lehet megváltás is.”

Magyarországon hosszú időn át a legnagyobb visszhangot a XIX. századi újkatolikus mozgalom egyik vezető alakjának tartott Ernest Renan műve váltotta ki – mondta el Dr. Benyik György. A vallástörténész több kötetben dolgozta fel az ősegyház és a korai kereszténység történetét. Leghíresebb és legvitatottabb munkája a Jézus élete című műve, amely ötvözete a racionális bibliakritikának és a romantikus pátosznak.

Kevesen tudják, hogy Renan és Munkácsy Mihály nagyon jó viszonyban voltak, és ez is inspirálta Munkácsyt a most a szegedi Móra Ferenc Múzeum nagyszabású tárlatán látható Golgota című műve megfestésére -hívta fel a figyelmet erre az érdekességre Dr. Benyik György.

A tanácskozás legmesszebi előadója a japán Akiyama Manabu, aki már jó pár éve Magyarországon tevékenykedik, és János evangéliumát elemezve, a szeretről és a szenvedésről szóló előadását is magyarul tartja majd. A teológus a Szeged24 kérdésére elmondta: Japánban a lakosság alig fél százaléka Jézus-hívő. Ők azonban valamennyien római katolikusok. Akiyama Manabu szerint a halál és az élet viszonyát tekintve és örökkévalóság ígéretének szempontjából a Jézus-hit sok szempontból hasonlít a buddhizmusra.

Akiyama Manabu és kísérője

A szegedi konferencia igazgatója arról is beszámolt: tavaly a pápa közeli munkatársáról Joachim Gnilka professzorról – aki maga is előad a szegedi konferencián, melynek évek óta támogatója – elnevezett díjat is alapítottak. Ezt idén a Dallasban élő Farkasfalvy Dénes nyugalmazott apátnak ítélték oda. A tudós azonban egy sürgős gerincoperáció miatt nem tudott Szegedre jönni, így előadását egy tanítványa olvassa fel, és a díjat is ő veszi át. A tanácskozáson elhangzó összes előadás összefoglalója is elolvasható a konferencia honlapján.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik