Belföld

Bírálattal válaszol a bírálatra a médiahatóság

Nem igaz, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa bírósági ítéleteket hagyna figyelmen kívül – reagált Kiricsi Karola, a hatóság szóvivője Lydia Gall, a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi emberi jogi szervezet Balkánnal és Kelet-Európával foglalkozó kutatójának cikkére.

A médiahatóság szóvivője levélben tájékoztatta a HRW kutatóját a médiatanács és a Klubrádió közötti jogvitát érintő kérdésekről. Kiricsi Karola levelében kifejtette: azért tartja fontosnak a kutató tájékoztatását, mert egy olyan tekintélyes nemzetközi jogvédő szervezet szavára, mint a HRW, sokan figyelnek a világban, ezért nem lenne szerencsés, ha annak bármelyik szakértője hamis információk alapján jutna hamis következtetésekre.

A szóvivő felhívta a cikk szerzőjének figyelmét arra, hogy ez nem az első ilyen eset lenne, hiszen a HRW ez év elején már közzétett egy jelentést a magyar médiatörvénnyel kapcsolatban, amelynek súlyos tárgyi tévedéseiből arra lehetett következtetni, hogy a jelentéstevők még a magyar médiatörvény szövegét sem olvasták el alaposan.

Kiricsi Karola levelében visszautasította a cikk szerzőjének azon állítását, mely szerint a Médiatanács bírósági ítéleteket hagyna figyelmen kívül. „A Médiatanács minden esetben tiszteletben tartja a jogállami normákat, és kizárólag e normák alapján jár el, nem is tehetne másképp. Így jár el minden jogvitás ügyében, és így jár el a Klubrádióval folytatott jogvitáiban is” – áll a levélben, amely szerint a Médiatanács pontosan a bíróság ítéletének tett eleget azzal, hogy alaki érvénytelenség miatt az összes indulót kizárta a Budapest 95,3 MHz-re kiírt frekvenciapályázatból.

A magyar médiaszabadság helyzete miatti aggodalmakkal kapcsolatban a hatóság szóvivője levelében emlékeztet arra, hogy nemrégiben volt olyan politikai erő, amelyik azért támadta meg a Népszava című napilap szerkesztőségét, mert az egy magáncég hirdetésének adott helyet a lapban.
„Sajnálatos, hogy a magyar sajtószabadság e súlyos megsértése miatt a Magyar Elektronikus Újságírók Szövetségén kívül senki sem hallatta a hangját. Még a Human Rights Watch sem” – áll a levélben.

Lydia Gall, a HRW nemzetközi emberi jogi szervezet Balkánnal és Kelet-Európával foglalkozó kutatója a European Voice című brüsszeli lap szerdai számában a Klubrádió ügyéről azt írta, hogy Magyarországnak nem áll szándékában, hogy odafigyeljen a médiaszabadság javítását szorgalmazó EU-felszólításokra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik