Belföld

Az ombudsman megregulázná a terrorelhárítókat

TEK (tek, )
TEK (tek, )

A nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvény módosítását kéri a belügyminisztertől Szabó Máté. Az ombudsman szerint erre azért van szükség, hogy a Terrorelhárítási Központ (TEK) által végzett titkos információgyűjtési eljárásokkal szemben meglegyen a hatékony jogorvoslat lehetősége.

Idén januártól a TEK titokban információt gyűjthet. Erre a nemzetbiztonsági szolgálatokra vonatkozó törvény úgy ad felhatalmazást, hogy – szemben a rendőrségről szólóval – nem tartalmaz hatékony jogorvoslati rendszert, pedig az Európa Tanács ajánlása szerint az állampolgárok számára biztosítani kellene, hogy betekinthessenek a szolgálatok által összegyűjtött információkba, kivéve, ha az nemzetbiztonsági érdeket sértene – írja jelentésében az alapvető jogok biztosa.

A jog uralmának a titkosszolgálatok működésekor is érvényesülnie kell, vagyis megfelelő szabályozással minimalizálni kell az önkényes jogalkalmazás lehetőségét – hangsúlyozza az ombudsman.

Szabó Máté ezért felkérte a nemzetbiztonsági szolgálatokért felelős belügyminisztert, Pintér Sándort, hogy a jelentésben rögzített szempontok figyelembevételével kezdeményezze a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvény olyan módosítását, amely biztosítja a hatékony jogorvoslatot – többek közt – a TEK által végzett titkos információgyűjtés eljárásával szemben.

Az alapvető jogok biztosa szerint célszerű lenne normatív módon meghatározni azt a szempontrendszert, amelynek alapján el lehet dönteni, hogy egy adott tényállás megalapozza-e a szolgálatok eljárását.

Korábban az Eötvös Károly Intézet két munkatársa az Alkotmánybírósághoz fordult a TEK titkos adatgyűjtése miatt. A jogvédők szerint ugyanis alkotmányos jogba ütközik az, hogy a titkos megfigyeléseket nem bíró, hanem a miniszter engedélyezi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik