Belföld

A fiatalok legnagyobb gyilkosa hazánkban: a gyorshajtás

sebességrekord-június (sebességrekord június)
sebességrekord-június (sebességrekord június)

A jelentős mértékű gyorshajtás egyike a három közúti „gyilkosnak”, és elsődleges okozója a 18–25 év közötti fiatalokat érintő baleseteknek.

Augusztus 20-án Európa-szerte egy hétig tartó sebesség-ellenőrzési akció indult, melyet az Európai Közlekedési Rendőrségek Hálózata, a TISPOL koordinál. Az akcióban 27 tagállam, köztük Magyarország is részt vesz, méghozzá augusztus 22–23-án.

A fokozott ellenőrzés statikus sebességmérésből és megállításos rendőri ellenőrzésből áll majd. A hatóság célja az, hogy csökkentsék Európa közútjain a halálesetek számát.

A jelentős mértékű gyorshajtás egyike a három közúti „gyilkosnak”, és elsődleges okozója a 18–25 év közötti fiatalokat érintő baleseteknek.

Pasi Kemppainen, a TISPOL elnöke azt mondta: „A gyorshajtás veszélyes és potenciálisan halálos. Ez jelentheti a megengedett sebességhatár túllépését, de azt is, hogy a járművezető nem lépi túl azt, azonban nem a körülményeknek megfelelően választja meg a sebességet. Minél nagyobb a sebesség, annál nagyobb az esélye egy baleset okozásának, amelyben ártatlan közlekedők veszíthetik életüket, vagy szenvedhetnek maradandó sérüléseket.”

„A bölcs járművezetők, bármilyen korúak is legyenek, gondosan és másokra is tekintettel választják meg sebességüket. Akik nem így tesznek, szankciókra számíthatnak. A rendőrök azért ellenőriznek, mert tudják, hogy ily módon életeket menthetnek” – tette hozzá.

A TISPOL közleményében kitért arra is, hogy elkötelezett a halálos és súlyos balesetek számának csökkentése, valamint a bűnözés megelőzése iránt Európa közútjain. Tevékenysége kutatásokon, információgyűjtésen és tapasztalatokon alapul, annak érdekében, hogy mérhető eredményekkel járulhasson hozzá a közúti közlekedés biztonságosabbá tételéhez.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik