Belföld

Félmilliós tömeg az ünnepi tűzijátékon

A hétfői állami ünnepi rendezvények helyszínein összesen 129 embert kellett ellátniuk a mentőknek.

Több mint félmillióan nézték az ünnepi tűzijátékot a Duna-partról – tájékoztatta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) a szervezők közlése alapján hétfő este az MTI-t.

A tűzijáték alatt rendkívüli esemény nem történt – olvasható a közleményben. Mint írták, az idei tűzijáték során harminc pirotechnikus közreműködésével ötezer bombát és további tizenötezer egyéb pirotechnikai látványelemet lőttek fel mintegy négyezer-ötszáz csőből; összesen körülbelül harminc kilométer hosszú vezetéket használtak fel.

A nap során a Magyar ízek utcájában 300 ezren jártak, a Parlamentet 14 ezren keresték fel, míg az olimpikonok köszöntésén, a Puskás Stadionban 15 ezer ember vett részt – írta a KIM.

A rakpart is zsúfolásig megtelt

Már másfél órával a fényparádé kezdete előtt zsúfoltak voltak a rakpartok, a forgalom elől lezárt Erzsébet híd, és rendkívül sokan voltak a szállodák, épületek teraszain, erkélyein is. A Duna-parthoz vezető azon utakon, amelyeket a rendőrség az állami ünnepi rendezvények miatt nem zárt le, már kora délután nem lehetett szabad parkolóhelyet találni, a tömegközlekedési változások miatt estére sokan csak gyalogosan tudták megközelíteni a tűzijáték helyszínét.

A pesti oldalon, a rakpartoknál szinte méterenként lehetett egy-egy, világító játékokat, sört és üdítőket áruló embert látni. Több tízezren álltak az Erzsébet híd környékén lévő rakpartrésznél, de a Március 15. téren és a Lánchíd környékén is nagyon sokan voltak. A tűzijátékra érkezők közül sokan kihozták kisgyermekeiket is, akik világító ördögszarvakat, karpereceket viseltek, vagy világító kardokat és pálcákat tartottak a kezükben.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője, Hajdu Márton hétfő este azt mondta: nyolcvan tűzoltó egy tűzoltóhajóval, három motoros csónakkal és tizenhét egyéb járművel áll készültségben a fényparádé miatt, de külön egységek védik az Országházat is.

Ebben az évben a rakétákat négy helyszínről indították: az elsődleges kilövési terület a Dunán állomásozó három uszály volt, amelyekből kettő a Margit híd és a Lánchíd között, egy pedig a Vigadó téri kikötővel szemben horgonyzott, míg a negyedik kilövési pont a Lánchíd volt, így az is látványelemmé vált. Az idén nem telepítettek rakétákat a Citadellára. 
A 25 percig tartó fényparádét hosszú tapssal köszönték meg az emberek, akik közül sokan érkeztek az ország távoli pontjairól is, hogy részt vegyenek az egész nap zajló budapesti ünnepi rendezvényeken.

A mentőknek sok dolguk akadt

A rendezvények látogatói közül a nap folyamán összesen 15 embert szállítottak kórházba. Győrfi Pál azt mondta: rendkívüli esemény nem történt, jellemzően ájulásos rosszullétek, kisebb sérülések fordultak elő.

A nappali kánikula és a tömegrendezvények ellenére országszerte sem volt a szokásosnál több riasztása az Országos Mentőszolgálatnak – tette hozzá a szóvivő.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) a szervezők közlése alapján hétfő este az MTI-t úgy tájékoztatta: több mint félmillióan nézték az ünnepi tűzijátékot a Duna-partról.

Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője elmondta: az idei augusztus 20-i tűzijáték rendben lezajlott, tűzoltói beavatkozásra nem volt szükség.

Ajánlott videó